Recent, Centrul Cultural Drochia a găzduit un eveniment spectaculos, dedicat profesorilor, care și-au celebrat sărbătoarea profesională. Este indiscutabilă contribuția și rolul esențial al profesorilor în modelarea tinerei generații, în nobila misiune de îndrumare a spiritelor și în zidirea măreței opere spirituale.
Evenimentul dedicat profesorilor drochieni a reflectat admirația și respectul profund pentru cei care dedică viața educației și formării viitoarelor generații. Profesorii sunt adevărați arhitecți ai viitorului, care își pun amprenta pe societate printr-un impact care depășește limitele clasicei educații. În acea zi a fost în vizor rolul și importanța cadrelor didactice la crearea unei societăți prospere, fiind aduse în lumina reflectoarelor frumoase povești de succes ale celor mai dedicați dascăli.
Sărbătoarea a fost onorată de prezența oficialităților: Marina Morozova, Deputată în Parlamentul Republicii Moldova; Vasile Cemortan, Președinte al raionului Drochia; Vitalie Josanu, șef adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat; Rodica Ojovan, șefă a Direcției Educație Drochia; Cristina Țurcanu, șefă a Direcției Cultură și Turism; Dumitru Eni, președinte al Consiliului raional al Federației Sindicale a Educației și Științei în raionul Drochia.
În partea festivă a evenimentului dedicat lucrătorilor din domeniul învățământului au fost adresate mesaje de felicitare și recunoștință din partea autorităților și oaspeților prezenți la sărbătoare. Președintele raionului Vasile Cemortan, având și experiență profesională în calitate de pedagog, a exprimat profunda recunoștință tuturor profesorilor pentru dedicație și înaltul profesionalism, pentru munca nobilă, efortul susținut și contribuția substanțială la întregirea imaginii raionului prin educația de calitate, și, implicit, la modelarea viitorului Republicii Moldova.
Pentru măiestrie didactică, profesionalism, abnegație și activitate rodnică în domeniul educațional și cu prilejul sărbătorii profesionale, cadrele manageriale și didactice au fost decernate cu Diplome din partea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu; din partea Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova; Președintelui raionului Drochia, Vasile Cemortan; Direcției Educație și Direcției Cultură și Turism ale Consiliului raional Drochia.
În discursurile susținute a fost pus accent pe noile cerințe, ce țin de implementarea proiectelor educaționale moderne și avansate, mizând pe calitățile și aptitudinile profesorilor, de care depinde foarte mult dezvoltarea ulterioară a sistemului de învățământ, a domeniilor de interes social, economic și cultural ale țării noastre.
Profesorii sunt acei, care prin munca imensă în aceste timpuri complicate, reușesc să facă față provocărilor, să implementeze metode noi de predare și învățare, să dea dovadă de curaj, inspirație, verticalitate și dedicație.
Sărbătoarea a culminat cu un program artistic, susținut de artiști din raion, iar surpriza evenimentului a fost evoluarea în recital a renumitului ansamblu folcloric „Crenguța de Iederă” cu Maria Iliuț, din municipiul Chișinău, care au creat o atmosferă incendiară, îndemnând la Hora profesorilor pe toți cei prezenți.
Evenimentul a fost moderat de reprezentanții tinerei generații Mădălina Țurcanu și Daniel Furtuna, care au adus pe chipul profesorilor zâmbetul și buna dispoziție, întregită de un sentiment de mândrie pentru discipolii lor. Și aici mi-am amintit un celebru citat de Maria Montessori, care afirma că cel mai mare semn de succes pentru un profesor este să poată spune: „Copiii lucrează acum, ca și cum eu nu aș exista” , dovada căreia au fost chiar moderatorii evenimentului.
A fost o sărbătoare pe cinste, care și-a celebrat eroii poveștilor de succes, pe cei, care au clădit piatra de temelie în formarea personalității și fără de care nu am fi fost cei, care suntem astăzi. La mulți ani, iubiți dascăli! Cu sărbătoarea profesională!
Ziua Internațională a Profesorului este o zi specială, când aducem omagiu și aleasă gratitudine tuturor cadrelor didactice, pentru contribuția substanțială în educația tinerei generații. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie. Sărbătoarea profesională a fost instituită ca să atragă atenția asupra poziției reprezentanților acestei profesii în societate, a rolului cadrelor didactice în educația și dezvoltarea omenirii.
Delia DUMITRESCU