Descoperire revoluționară în știință: Cercetătorii pot face celulele grase să ardă calorii

0
76

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, condusă de medicul Brian Feldman și biologul molecular Liang Li, a descoperit un mecanism prin care celulele adipoase pot fi transformate din depozite de lipide în generatoare de calorii. Această descoperire ar putea schimba fundamental modul în care ne gestionăm greutatea și sănătatea metabolică.

Descoperirea secolului

Cercetătorii au realizat mai multe experimente pe culturi de celule umane și pe șoareci modificați genetic pentru a testa ipoteza că un anumit factor de transcripție, Klf15, reglează menținerea țesutului adipos. Prin privarea șoarecilor de acest factor, echipa a reușit să transforme țesutul adipos alb (WAT), cunoscut pentru depozitarea pe termen lung a lipidelor, în țesut adipos brun (BAT), care are capacitatea de a arde calorii pentru termoreglare.

În mod tradițional, țesuturile adipoase la mamifere sunt de două tipuri: țesutul adipos alb, care stochează lipide sub piele și în jurul organelor interne, și țesutul adipos brun, care conține numeroși generatori celulari ce ard rapid combustibilul pentru a genera căldură. BAT este prezent în cantități semnificative la bebeluși și la mamiferele hibernante pentru a menține corpul cald în timpul somnului.

Cum funcționează

Feldman și Li au comparat cantitățile de Klf15 între cele două tipuri de țesut adipos și au descoperit că acest factor de transcripție este mai abundent în celulele albe. Aceasta a determinat echipa să investigheze ce se întâmplă dacă țesuturile sunt private de proteina Klf15.

Stimularea țesutului brun pentru a genera căldură prin administrarea de isoproterenol a arătat o relație între activarea țesutului brun și nivelurile de Klf15, iar investigațiile ulterioare au relevat că receptorul adrenergic Adrb1 este legătura critică în acest proces.

Într-un test final, șoarecii modificați genetic pentru a exprima Adrb1 au arătat o creștere a țesutului adipos ‘bej’, un tip intermediar între WAT și BAT. Această descoperire deschide calea pentru dezvoltarea unor terapii care să imite această reacție în corpul uman, ajutând la eliminarea rezervelor de grăsime fără efectele secundare ale altor metode.

„Această abordare a fost considerată imposibilă de mulți”, spune Feldman.

„Am demonstrat nu doar că funcționează pentru a transforma celulele adipoase albe în celule bej, dar și că pragul pentru a face acest lucru nu este atât de ridicat cum am crezut”.

Această cercetare promițătoare ar putea revoluționa tratamentele pentru obezitate și alte afecțiuni metabolice, oferind noi soluții pentru gestionarea sănătății prin biotehnologie avansa


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentTemperaturi record: Recomandări pentru șoferi de la Administraţia de Stat a Drumurilor
Articolul următorO expoziție de pictură ce reprezintă ADN-ul neamului românesc / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.