Degrabă începe recoltarea: Ce trebuie să cunoască agricultorii pentru a reduce riscul incendiilor

0
44

Din timpuri recoltarea pîinii a fost o sărbătoare şi o bucurie a plugarului, mai ales atunci cînd lanurile cu grîne bucură ochii şi umple inimile de bucurie. Nu a rămas mult pînă a începe secerişul. Se pregăteşte de acum tehnica de recoltare, se aduc în regulă depozitele de păstrare a cerialelor.

E îmbucurător faptul că în ultimii ani datorită conducătorilor autorităților publice locale, şefilor de gospodării, agenţilor economici, colaboratorilor IP Soroca şi nu în ultimul rînd a colaboratorilor de DSE mun.

Soroca, nu am avut cazuri de incendii în timpul companiei de recoltare în lanurile de grâne. Sperăm la aceeaşi colaborare şi înţelegere şi anul acesta ca împreună să depistăm şi să înlăturăm încălcările securităţii incendiare pentru a nu permite perderea roadei din cauza incendiilor.  Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor celor care vor fi anternați în cîmpul muncii în perioada campaniei de recoltare, regulile securităţii antiincendiare în această perioadă, menționează  Eugen Doga, șef SP al DSE mun. Soroca.

  • Pînă a începe recoltarea, cu toţi participanţii se va efectua un instructaj special în privinţa respectării regulilor antiincendiare la locurile de lucru, vor fi numiţi responsabili de starea incendiară la toate sectoarele de producere;
  • Este necesar organizarea pazei în regim non- stop a lanurilor de grîu și altor culturi cu pericol de incendiu;
  • Recoltare cerealelor trebuie să se înceapă cu împărţirea masivelor în sectoare cu aria de maximum 30 ha cu delimitarea acestora prin fîșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fîșii arate cu lățimea de minim 4m, eliberate de paie și resturi vegetale.
  • Asigurarea masivelor cu fîșii arate cu lățimea de mini 4m dea lungul drumurilor și fîșiilor forestiere.
  • A admite la lucrările de recoltare doar tehnica care a fost supusă testării tehnice și corespunde cerințelor tehnice conform cerințelor.
  • Unităţile agricole utilizate la recoltare trebuie asigurate cu stingătoare de incendiu, plapome din prelată șimijloace primare de stingere a incendiilor;
  • Lanurile unde se petrece recoltarea să fie asigurate cu tractoare cu pluguri, discuitoare şi cisternă  cu apă;
  • Organizarea evacuării paielor și resturilor vegetale de pe lanuri după recoltare și aratul miriștii în cel mult 2 zile după finisarea recoltării cerealelor și culturilor cu pericol de incendiu.
  • Se interzice categoric fumatul, alimentarea cu combustibil , sudarea, reparaţia tehnicii în lanuri, aprinderea mireştii şi a resturilor de paie.
  • La depozitarea cerealelor în depozite se va asigura diatanța de la vîrful mormanului pînă la elementele combustibile ale acoperișului, corpurile de iluminat și cabluriile electrice de minim 0.5m. deosebită atenţie în această perioadă trebuie de atras copiilor în privinţa jocului cu focul, cît şi persoanelor  în  zilele  de  odihnă , care pot să aprindă focul în apropierea nemijlocită a lanurilor cu grîne.
  • Să nu uităm că toate incendiile au loc numai din cauza nepăsării, neglijenţii, neatenţiei cu focul, de aceea încă odată rugăm pe toţi cetăţenii să fie precauţi. Să fie atenţi cu focul, să evite orce moment de izbucnire a lui.

 

În cazul depistării unui incendiu, de urgenţă apelaţi la numărul de telefon 112.


Articolul precedentAi de la 14 la 17 ani? Atunci locul tău este cu noi!
Articolul următorȘi după 516 ani de la moarte, Ștefan Cel Mare este…cel mai mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.