07 Mai, 2021
Mulțumesc, Domnule Președinte.
Vă felicit pentru preluarea președinției Consiliului de Securitate pentru luna mai și apreciez inițiativa dvs. de a organiza această întâlnire la nivel înalt pe tema „Menținerea păcii și securității internaționale: susținerea multilateralismului și a sistemului internațional susținut de Organizația Națiunilor Unite” Având în vedere așteptările ridicate din partea Națiunilor Unite și a sistemului multilateral, în special în acest moment în care lumea se confruntă cu mai multe provocări globale, nu în ultimul rând pandemia COVID-19, o astfel de discuție este într-adevăr relevantă și oportună. Cu ocazia aceasta aș dori să mulțumesc Excelenței Sale Volkan Bozkir, Președintele Adunării Generale pentru că și-a împărtășit ideile.
- Având în vedere nobilul obiectiv de a salva generațiile următoare de flagelul războiului, înființarea ONU în 1945 a anunțat o nouă eră a relațiilor internaționale, angajată să mențină pacea și securitatea internațională, să respecte dreptul internațional, să respecte obligațiile care decurg din negocierile reciproce, tratate și promovarea libertăților fundamentale pentru întreaga umanitate.
- Fondată pe principiul egalității suverane pentru toți membrii săi, ONU este astăzi cea mai mare organizație reprezentativă internațională. ONU a fost lăudată pentru faptul că a păstrat în mare măsură pacea în ultimele șapte decenii și jumătate și că a contribuit în mai multe feluri la îmbunătățirea vieții umanității lumii. În același timp, organizația, cu ajutorul capacităților sale își dorește să obțină o soluție fermă pentru a face față celor mai complexe provocări ale lumii.4. Au apărut mai multe provocări globale contemporane, cum ar fi terorismul, radicalismul, pandemiile, schimbările climatice, amenințările din partea tehnologiilor noi și emergente, amenințările asimetrice în creștere, rolul perturbator al actorilor nestatali și intensificarea competiției geopolitice, toate acestea având nevoie de un răspuns multilateral solid. În timp ce ONU a abordat majoritatea acestor probleme oarecum parțial și intermitent, efortul nostru colectiv nu a reușit să ofere soluții eficiente și durabile, în special din cauza infirmităților din sistemul multilateral. Domnule Președinte, 2021 este un moment important în istoria lumii, oferind oportunitatea de a reflecta asupra eficacității ONU în realizarea obiectivelor stabilite de fondatorii săi în urmă cu 75 de ani.
- Multitudinea de provocări ale lumii dinamice și interdependente de astăzi nu poate fi abordată cu sisteme depășite care au fost concepute pentru a face față provocărilor din trecut.
- Pandemia COVID-19 ne-a făcut să fim mai conștienți de necesitatea profunzimii interdependenței globale și de faptul că lumea este la fel de rezistentă ca și țara cel mai puțin rezistentă. Evenimentele din anul trecut au demonstrat în mod clar cât de imperativ este ca toate țările să coordoneze răspunsurile la diferitele provocări pe care pandemia le-a pus în prim plan.
- Lipsa unui răspuns global coordonat a expus vulnerabilitățile și punctele slabe ale sistemului multilateral așa cum se află astăzi, oferind un memento în timp util pentru nevoia urgentă de reforme cuprinzătoare. În timp ce pandemia a expus greșelile lanțurilor de aprovizionare globale nesigure și a distribuției inechitabile a vaccinurilor, a evidențiat, de asemenea, necesitatea solidarității globale și a consolidat multilateralismul. Lumea post-pandemică reimaginată va avea așteptări diferite de la sistemul multilateral, care trebuie să evolueze în consecință, astfel încât să fie potrivit scopului și capabil să inspire încredere în capacitatea sa de a satisface în mod eficient aceste cereri.
Domnul presedinte,
- La baza cererii Indiei pentru multilateralism reformat, se află reforma Consiliului de Securitate al ONU, care reflectă realitățile contemporane de astăzi. Când structurile de putere continuă să reflecte status quo-ul unei epoci trecute, ele încep să reflecte și lipsa de apreciere a realităților geopolitice contemporane. Instituțiile multilaterale trebuie să devină mai responsabile față de apartenența lor, trebuie să fie deschise și primitoare către o multitudine de puncte de vedere și conștiente de noile voci. Consiliul trebuie să devină mai reprezentativ pentru țările în curs de dezvoltare pentru a continua să genereze încredere în capacitatea sa de a oferi sprijin lumii întregi. Poate oferi soluții eficiente numai dacă dă glas celor fără voce, mai degrabă decât să păstreze cu zel status-quo-ul celor puternici.
- Astăzi, ONU are 193 de state membre, o creștere de aproape patru ori față de 1945. Reprezentarea restrânsă și privilegiile câtorva în principalul organ decizional al ONU reprezintă o provocare serioasă pentru credibilitatea și eficacitatea acesteia. Cum putem explica contradicția faptului că Africa nu este reprezentată în Consiliul de Securitate în categoria permanentă, chiar dacă problemele africane domină agenda sa?
- Vorbind cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a ONU anul trecut, prim-ministrul Indiei a făcut un apel clar la reforma ONU și citez: „Cât timp va fi India ținută în afara structurilor decizionale ale Organizația Națiunilor Unite? Reforma în răspunsuri, în procese și în caracterul ONU este o necesitate. Este bine de știuta faptul că credința și respectul de care se bucură ONU în rândul celor 1,3 miliarde de oameni din India sunt de neegalat. ”
Domnul presedinte,
- În calitate de membru fondator al ONU, India și-a prezentat în mod constant angajamentul de a respecta scopurile și principiile Cartei ONU. Ne menținem angajamentul de a menține ordinea internațională bazată pe norme, susținută de dreptul internațional, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor membre, soluționarea litigiilor internaționale prin negocieri pașnice și accesul liber și deschis al tuturor la bunurile comune mondiale.
- India a fost în prim-plan în timpul anilor tumultuoși ai ONU împotriva colonialismului și apartheidului. În timpul celor opt mandate de membru al Consiliului de Securitate, ne-am străduit întotdeauna să fim o voce a rațiunii și a înțelegerii, o voce a cuvântului subreprezentat în curs de dezvoltare, un constructor de punți pentru restrângerea diviziunilor și încurajarea consensului. Am fost principalul susținător al preocupărilor și aspirațiilor țărilor în curs de dezvoltare și al creării unei ordini economice și politice internaționale mai echitabile.
Domnul presedinte,
- India a contribuit la menținerea păcii și a securității internaționale în calitate de țară care contribuie în principal la misiunile ONU de menținere a păcii, sacrificând cel mai mare număr de vieți în acest nobil efort.
- De asemenea, am încurajat dezvoltarea socio-economică globală prin programe de parteneriat transparente, viabile, durabile și bazate pe cerere. În ceea ce privește acțiunile climatice, India este astăzi una dintre puținele țări care este pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini angajamentele de atenuare în conformitate cu Acordul de la Paris. De asemenea, am preluat conducerea unor inițiative multilaterale importante privind acțiunile climatice, cum ar fi Alianța Internațională Solară și Coaliția pentru o infrastructură rezistentă la dezastre.
- Numai în ultimul an am furnizat vaccinuri COVID-19, produse farmaceutice și echipamente medicale pentru peste 150 de țări din întreaga lume. În același spirit de prietenie și solidaritate, prezentăm o profundă apreciere celor care ne-au oferit echipamente prioritare pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19 cu care ne confruntăm în prezent.
- India a colaborat, de asemenea, cu Africa de Sud și alți parteneri din Organizația Mondială a Comerțului pentru a căuta o relaxare în normele acordului TRIPS pentru a asigura accesul rapid și accesibil la vaccinuri și medicamente pentru țările în curs de dezvoltare în timpul pandemiei COVID. Această derogare va fi un pas important pentru a permite extinderea rapidă a producției și disponibilitatea în timp util a vaccinurilor COVID-19 la prețuri accesibile și a produselor medicale esențiale la nivel global.
- În concluzie, Domnule Președinte, credem că o reînnoire a jurămintelor față de un sistem multilateral reformat centrat pe ONU va necesita eforturi reale în numele tuturor statelor membre. La rândul său, India a căutat întotdeauna să consolideze forțele multilateralismului cooperativ.
Mulțumesc, Domnule Președinte.