Curățarea cu apă este o metodă esențială pentru menținerea pardoselilor, plăcilor din vinil, ceramice sau porțelan, dar și pentru podea sau parchet, susțin experții. Lemnul sau laminatele pot tolera o curățare periodică cu apă, dar se descurajează utilizarea frecventă a apei în acest scop.
Diferența principală între apa rece și apa fierbinte este eficacitatea în eliminarea germenilor. De exemplu, pentru sterilizarea blatelor de bucătărie, un aparat de gătit cu aburi poate fi o alegere excelentă. Cu toate acestea, în anumite cazuri, apa fierbinte poate avea efecte adverse, mai ales într-un spațiu foarte murdar.
Totuși, apa fierbinte nu reprezintă soluția ideală pentru petele cauzate de proteine, cum ar fi produsele lactate. Ba mai mult, poate duce la extinderea unor pete. Nu se întâmplă neapărat în fiecare situație, dar cu siguranță va prelungi timpul necesar pentru curățare. Specialiștii recomandă folosirea apei fierbinți doar pentru curățarea vaselor și a suporturilor din bucătărie. În plus, deși nu ar trebui să amesteci apa fierbinte cu produse chimice, poate fi folosită cu încredere în sarcinile de curățenie casnică.
Atunci când speli podelele din lemn sau parchetul, este esențial să utilizezi apă la temperatura camerei, evitând apa fierbinte. Aceasta poate provoca deformarea materialului și poate afecta strălucirea pardoselii, pătrunzând adânc în lemn.
În schimb, apa rece este potrivită pentru îndepărtarea petelor de pe țesături sau pentru diluarea soluțiilor chimice, precum înălbitorul. Chiar dacă apa fierbinte este considerată mai eficientă în distrugerea germenilor conform tradiției, înălbitorul poate prelua această responsabilitate.
În anumite cazuri, temperatura apei folosite în sarcinile de curățare nu este crucială. De exemplu, pentru rufe puțin murdare, poți utiliza apă la orice temperatură. Înainte de a proceda astfel, asigură-te că citești etichetele articolelor vestimentare pentru recomandări specifice.