De ce PUTE Soroca?

0
139

Răspunsul la întrebarea din titlu ar putea părea unul simplu: fiindcă orașul are statut de municipiu, dar nu are o stație de epurare. Poate în primii ani, când apele reziduale nu mai treceau hotarul, puteam aduce acest argument, dar astăzi Soroca PUTE din alt motiv. Și anume, pentru că de ani buni suntem mințiți și „îmblânziți” cu promisiuni de toate culorile și de la toate nivelurile. De ani buni se găsesc zeci de motive “de ce nu” și nu se face ceva concret ca problema să fie rezolvată. Atunci când partidele politice sunt diferite la nivel local și central ni se spune să așteptăm până acestea vor fi de aceeași culoare, iar când sunt de aceeași culoare autoritățile de pe mal de Nistru și Bâc au alte ocupații și nici nu le mai pute nimic. Ori s-au deprins, ori nici nu au timp de așa chestiuni neimportante, iar energia și-o canalizează spre show-uri politice cu miros asemănător Racovățului, afluent al Nistrului care se revarsă în preajma cetății..

Aici râulețul Racovăț, dar și toate apele reziduale din mun. Soroca, se varsă în r. Nistru

Responsabilii de jos și de sus arată cu degetul unul la altul, iar noi răbdăm, respirăm și iar votăm. L-am întrebat pe proaspătul director al S.A. “Regia Apă-Canal” (RAC)Soroca, Vladislav Istrati, când și cine ar putea rezolva problema. “Când a venit Victor Său la putere, spunea că el va construi stația de epurare, că are un proiect și a găsit sponsori, răspunde administratorul. Nu știu ce am putea face, așteptăm să facă ceva primăria. Bine ar fi ca să se adune consilierii municipali și să hotărască. Nu cred că vom putea rezolva singuri problema, fiindcă este una prea mare pentru noi. Au promis și miniștrii că vom avea stație de epurare, dar totul așa a și rămas. Problema poate fi rezolvată doar împreună, iar primarul ne-ar putea invita pe toți la discuție și vom ajuta și noi cu ce vom putea”. De cealaltă parte, primarul consideră că managementul S.A. “RAC” Soroca ar putea să facă unii pași, nu doar să aștepte. “Există Societatea pe Acțiuni “RAC” Soroca, în gestiunea căreia este sistemul de apeduct și canalizare, iar la sistemul de canalizare trebuie să fie și stația de epurare, ne explică primarul. Este o obligațiune directă și o atribuție a S.A. “RAC”. Fondatorul acestei societăți este Consiliul municipal Soroca și el trebuie să adopte unele hotărâri care să ajungă și la Guvern și la alte structuri investiționale. Când întreprinderea era la balanța și în subordinea primarului, atunci primarul se ocupa, din acest mandat “RAC” este societate pe acțiuni, iar primarul nu are nici o atribuție. Inclusiv de stația de epurare ar trebui să se ocupe Consiliul municipal. Să fi fost până acum vreun guvern normal demult dădeau bani și stația de epurare ar fi fost construită…”.
Vom serba în curând Ziua Independenței și Hramul municipiului, se vor întâlni oaspeți mari și se vor ciocni cupe de șampanie. Dar, poate, ar fi cazul ca festivismul să fie însoțit și de careva înțelegeri concrete? Să-i “dăruim” republicii un râu curat care să nu fie umplut de excremente din localitățile situate mai sus, apoi la Soroca și mai la vale. Să ne mândrim de municipiul nostru cu o istorie seculară, de înaintași și să nu ne facem de rușine ori să ne prefacem că nu vedem nimic. Chiar și când nu vedem, PUTE…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.