„Deci, Soarele emite energie la toate lungimile de undă, de la radio la raze gamma”, a explicat NASA înainte de eclipsa din 2017, „dar emite cea mai mare parte a energiei sale în jurul a 500 nm, care este aproape de lumina albastru-verde. s-ar putea spune că soarele este albastru-verde!”.
Apusurile și răsăriturile, explicate de cercetători
„Deși soarele emite cel mai puternic în partea verde a spectrului, el emite și în toate culorile vizibile – de la roșu la albastru”, a continuat NASA.
„Ochii noștri, care au trei receptori de celule conice de culoare, raportează creierului că fiecare receptor de culoare este complet saturat cu culori semnificative care sunt recepționate la toate lungimile de undă vizibile. Creierul nostru integrează apoi aceste semnale într-o culoare albă percepută”.
Acum că am înțeles că Soarele este albastru-verde, dar este perceput ca alb, de ce apusurile și răsăriturile sunt roșii?
Cum sunt răsăriturile pe Marte
Când Soarele lovește atmosfera noastră, lumina din spectrul albastru este împrăștiată mai eficient decât lumina roșie de către particulele din interiorul acesteia, cunoscută sub numele de împrăștiere Rayleigh. Cu mai puțină lumină albastră care îți lovește ochii, vei percepe Soarele ca fiind ușor galben. Cu cât lumina trebuie să traverseze mai multă atmosferă – să zicem la răsăritul și apusul soarelui – cu atât lumina albastră este împrăștiată, făcând Soarele să pară mai galben sau roșu.
În schimb, atunci când Soarele este direct deasupra ta, va părea mai alb, deoarece lumina albastră are mai puțină atmosferă prin care să se împrăștie pentru a ajunge la ochi.
Pe Marte, cu o atmosferă mult mai subțire, plină de dioxid de carbon și praf, lumina roșie se împrăștie mai eficient, ceea ce înseamnă că toți roboții pe care i-am trimis acolo privesc un apus de soare albastru ciudat, contrastând frumos cu tot roșul.