Datoria externă a RM a crescut cu peste 1,63 miliarde de lei

0
42

  Un raport al Ministerului Finanțelor arată că în primele trei luni ale acestui an, datoria de stat, internă şi externă, a Republicii Moldova s-a majorat cu peste 1,63 miliarde lei, scrie mold-street.com. În consecinţă pe 31 martie 2020, soldul datoriei de stat a constituit 54,125 miliarde lei şi reprezintă circa 25,5% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB).

   Potrivit Ministerului Finanţelor în primele trei luni ale acestui an datoria de stat externă a crescut cu peste 943 milioane lei, şi a ajuns la 30,27 miliarde lei. În dolari, datoria de stat externă a Republicii Moldova constituie aproape 1,67 miliarde de dolari.

   În aceeaşi perioadă, datoria de stat internă s-a majorat cu 687,1 milioane lei şi a constituit 23,86 miliarde lei. Modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piaţa primară cu 687,1 milioane lei. Totodată, în contextul crizei provocate de pandemia de Covid-19, Guvernul estimează o creştere a datoriei de stat la aproximativ 73,64 miliarde de lei, la finele acestui an. Adică cu aproape 20 miliarde lei, faţă de nivelul de la începutul anului. Majorarea va avea loc în special contul împrumuturilor externe, contractate de la FMI şi Federaţia Rusă, dar şi de la alte state şi organizaţii internaţionale. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată cel mai mare creditor al statului, conform situației la 31 decembrie 2019, este Grupul Băncii Mondiale cu o pondere de 37,7% din datoria externă publică totală sau 715,82 milioane dolari (din care datoria față de AID a constituit 617 milioane dolari, iar față de BIRD – 98,5 milioane dolari). Pe locul doi se afla Fondul Monetar Internațional cu 24,1%, apoi Banca Europeană de Investiții – cu 15,4%, România – cu 4,3% și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – 4,9%.

 Chiar dacă în 2020, se poate o creștere semnificativă a datoriei de stat interne şi externe brute, cota acesteia în PIB nu va depăşit 35%, nivel considerat acceptabil.

SURSA : mold-street.com


Articolul precedentMoldovenii din străinătate nu rămân fără pensia din Moldova nici pe timp de Covid-19
Articolul următorTrei cazuri noi de COVID-19 sunt înregistrate astăzi în raionul Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.