“Dată istorică” fără soroceni sau de ce a fost limitat accesul cetățenilor în Cetate de Hram

0
151

De Hramul municipiului Soroca, marcat la 28 august, autoritățile locale au desfășurat mai multe activități, inclusiv semnarea protocolului de înfrățire dintre municipiul Soroca și orașaul Breansk, Rusia. Ceremonia a vut loc în Cetate, în prezența reprezentanților autorităților publice locale, membrilor deleagțiior din Buzău, Iampol și alți invitați, precum și participanții la Festivalul Medieval. În timpul ceremoniei, cetățenii nu au fost lăsați să intre în Cetate. Aceștia s-au îmbulzit la intrare, unii întorcându-se nemulțumiți. Solicitate pentru a comenta situația, autoritățile pun responsabilitatea pe organizatorii Festivalului Medieval, Asociația Obștească “Bastion”. La rândul lor, membrii asociației au precizat că inițiativa a venit de la primărie.

Semnarea Acordului de Înfrățire înte Soroca și Breansk de către primarii Alexandr Hlimancov și Victor Său

Oaspeții municipiului, prezenți la ceremonia de înfrățire a Sorocii cu or. Breansk

Ulterior, la noi a parvenit mesajul unei doamne după ce a vizitat în ajunul sărbătorilor Soroca. Femeia se indignează că Cetatea a fost închisă duminică și că nimic din jur nu amintea a sărbătoare.

Duminica, 26 august, în ajun de Ziua Independentei, impreuna cu rude venite din Portugaia, am facut un drum lung sa vizitam cetatea, dar am ajuns la usile inchise, cetatea fiind in pregatire de festivalul medieval (nicaeri nu au fost avize ca cetatea nu va lucra) si ne-am mirat de mizeria din jurul cetatii. Ne-a suparat mult putoarea de canaizare dinspre batrinul Nistru. OARE ASTA ESTE OSPITALITATEA MOLDOVENILOR – MIZERIA SI USLIE ÎNCHISE? SI APROAPE NIMENI ÎN ROMÂNA – TOTI VORBEAU RUSA……LA CETATEA LUI ȘTEFAN… În ajun de ZIUA INDEPENDENTEI!…….

De cine depinde curatenia – ori de Ziua Independentei nu era cazul sa fie deja curat si ingrijit? Cetace ramine monument istoric si merita mentinuta ordinea din jurul ei oricind!

De ce chemati oaspeti si mai faceti si festivaluri, daca nu sunteti in stare sa tundeti iarna si sa maturati?

Nu avem noi asa monumente ca cetatea Sorocii? Inca in anul 2000 i-am vazut macheta la KLAGHENFURT in Austria, la mini mond-us! Nici nu va inchipuiti ce mandri eram tot grupul! Si ca oras turistic, ar trebui curatenia sa fie pe primul loc, dar mai ales in ajun de Ziua Independentei!

Va doresc numai bine si sa ne revedem mandri de trecut si istoria neamului!“, se spune în mesajul doamnei Elena Crețu.

Publicat pe rețele de socializare, acesta a provocat reacțiile altor cetățeni.

Sorocenii nu au avut acces în cetate nici pe 28 august, de hramul Sorocii, în timpul semnării acordului de înfrățire a Sorocii cu Breansk.

Am solicitat un comentariu primarului municipiului Soroca Victor Său, iată ce a spus edilul despre această situație:

A fost o situație de protocol. Pur și simpul a fost sistat pe două minute (accesul – n.a.), atâta timp, cât a fost semnat Acordul de înfrățire. Oamenii pur și simplu mergeau, stăteau, de atâta aceștia, care au organizat împreună cu primăria Festivalul Medieval, au primit o decizie pe 2-3 minute, nu mult timp și după asta oamenii au intrat în Cetate. Diferită educație fiecare om are, de atâta și s-a închis pentru lume.  

Eu văd situația foarte corectă, deoarece dacă semnam în Sala de Protocol, noi acolo nu puteam să dăm posiblilitatea să intre toți”, a menționat primarul.

Am solicitat și opinia organizatorilor Festivalului Medieval, care au negat cele spuse de primar.

Cineva dintre reprezentanții primăriei au spus că atunci când începe  ceremonia de semnare a Acordului, să nu treacă nimeni. Cei care au trecut rămân, pentru că înainte de a începe au trecut oameni. Asta pentru a nu se întrerupe procesul, așa ne-au spus”, menționează Iaroslav, membrul AO “Bastion”.

Reprezentantul primăriei explică cetățenilor de ce nu sunt lăsați să intre în Cetate, în timpul ceremoniei de semnare a Acordului de Înfrățire înte mun. Soroca și or. Breansk

Nu este prima dată când accesul cetățenilor în Cetate este interzis temporar, în timpul evenimentelor publice. Sorocenilor nu le-a fost permis să intre nici la Festivalului Mărului, la redeschiderea Cetății după renovare și la alte evenimente publice, când participau oficiali de rang înalt.


Articolul precedentCinci automobile cu numere de înmatriculare străine au rămas fără plăci
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: La Soroca au înflorit vișinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.