COMUNICARE PENTRU SCHIMBARE: SESIZEAZĂ O PROBLEMĂ. Am fost telefonați de o doamnă din Soroca, părinții căreia locuiesc în satul Holoșnița și care ni s-a plâns pe sistemul implementat de organele statului când este vorba despre ajutorul primit de unele pături social-vulnerabile în perioada rece a anului. „Personal am cumpărat părinților un televizor, frigider și alte obiecte de uz casnic, fiindcă din pensia mizeră aceștia nu și-ar fi putut cumpăra astfel de ”obiecte de lux”, iar acum nu doar părinții mei, dar mai multă lume de la sate și orașe nu pot primi aceste ajutoare pe motiv că „și așa sunt bogați”. Ași vrea să știu cine decide cui i se cuvine acest ajutor din partea statului și de unde atâta lipsă de responsabilitate față de acei care au creat bunurile de care ne folosim astăzi cu toții.
Această întrebare, deloc retorică, am mai auzit-o și cu alte ocazii, de aceia ne-am adresat după explicații și informații doamnei Aliona Pereteatcu, șefă-adjunctă la Direcția raională Soroca Asistență Socială și Protecția Familiei. Iată răspunsul:
„Ajutorul social sau ajutorul pentru perioada rece a anului se acordă în noiembrie-martie acelor cetățeni care îndeplinesc o Cerere-tip. Acest document conține mai mult de 100 de întrebări, iar după ce cetățeanul îndeplinește această cerere, documentul de introduce în Sistemul Informațional Automat Asistență Socială care și decide alocarea sau nealocarea ajutorului social sau ajutorului pentru perioada rece a anului. Adică, nu noi, cei de la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei decidem cine are dreptul la acesta ajutor și cine nu are acest drept, dar sistemul automatizat. Apropo, în raionul Soroca, de acest ajutor, care constituie 500 lei lunar, beneficiază peste 8000 de persoane”.
În concluzie, pentru doamna din satul Holoșnița și alții, care sunt interesați de această temă: pentru a primi ajutorul social sau ajutorul pentru perioada rece a anului este de-ajuns să completați Cererea-tip și să așteptați verdictul Sistemului Informațional Automatizat Asistență Socială, care, evident, este imparțial și nu poate face mișmașuri…
AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).