Da sau nu, ce spune biserica despre consumul de miere în Postul cel Mare

0
3011

Postul Paștelui este numit și Postul Mare, având în vedere durata sa de 48 de zile. Acest post este cel mai aspru din punct de vedere alimentar, fiind două zile cu dezlegare la pește, de Buna Vestire, pe 7 aprilie, şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pe 28 aprilie.

În această perioadă, credincioșii sunt îndemnați, pe lângă renunțarea la alimentele „de dulce”, să facă fapte bune și să rostească rugăciuni pentru iertarea păcatelor.

În ceea ce privește alimentația, mulți credincioși se întreabă dacă pot consuma miere în post sau nu, fiind un subiect controversat, în jurul căruia s-au adunat multe păreri pro și contra.

Iată câteva argumente pro și contra cu privire la acest aspect.

Motive pentru care mierea este considerată un aliment de post

Originea non-animală: Mierea provine de la albine, care sunt nevertebrate și nu au sânge cald, deci nu este considerată un produs de origine animală.

Respectarea regulilor postului: Una dintre regulile postului este evitarea consumului de produse care implică vătămare sau suferință animală, cum ar fi carnea.

Motive pentru care mierea nu este considerată un aliment de post

Producție naturală: Unii consideră că mierea este un produs al procesului natural al albinelor și nu este creată pentru consum uman.

Comparație cu laptele: Mierea este pusă în același context cu laptele, care este, de asemenea, evitat în timpul postului, deoarece este de origine animală.

Ce spune biserica ?

Creștinii au considerat întotdeauna mierea de albine plăcută lui Dumnezeu. Acest lucru este confirmat de următoarele fapte:

  • Multe mănăstiri au stupine;
  • în religia ortodoxă există sfinți care sunt patroni ai apiculturii;
  • Ioan Botezătorul a postit tot anul, iar dieta sa includea întotdeauna miere de la albine sălbatice;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 14 august, când mierea este binecuvântată în biserică și păstrată un an întreg pentru tratament în timpul bolilor;
  • multe feluri de mâncare de post sunt pregătite pe bază de miere (de exemplu, „coliva” – grâu fiert cu miere, care se împarte la Liturghie în a 1-a vineri a Postului Mare). 

În Postul Mare, se obișnuiește să renunți la produsele de origine animală: carne, lapte, pește, ouă. Prin urmare, ortodocșii se confruntă cu întrebarea: ar fi păcat să mănânci miere în Postul Mare, produsă tot de ființe vii?

Mierea nu este interzisă în timpul postului și este unul dintre cele mai importante alimente în perioada de abstinență. Mierea de albine conține o cantitate imensă de vitamine, minerale și acizi organici. Ea compensează perfect lipsa de nutrienți, produsul constă aproape în întregime din fructoză și glucoză. De asemenea, mierea are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

 


Articolul precedentDescoperă virtuțile păpădiei: De la salate la ceaiuri medicinale
Articolul următorȚara cu peisaje idilice care te invită să te muți în ea. Oferă 5000 de pașapoarte gratis, care sunt condițiile și beneficiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.