Cum utilizăm corect drojdiile ca îngrășământ natural pentru plantele de interior

0
8964

Drojdiile sunt ciuperci microscopice, unicelulare, care produc dioxid de carbon și alte substanțe pe măsură ce se reproduc. Drojdia este folosită la coacerea pâinii, la fabricarea berii și a cvasului, la vinificație și în producția de culturi ca îngrășământ și ca aditiv pentru hrana animalelor .

Efectul hrănirii cu drojdie asupra solului și a plantelor

Pentru fertilizarea plantelor se folosește în principal cea mai accesibilă drojdie de brutărie. Pentru a înțelege de ce sunt atât de utile pentru flori, merită să ne uităm la compoziția lor: azot 30%, proteine 40%, elemente minerale 5-7%, vitaminele B1, B2, B6, PP. Pe lângă elementele și vitaminele enumerate, drojdia conține peptide, aminoacizi, lipide și peptide. Toate componentele au proprietăți benefice care se aplică și plantelor. Fertilizarea cu drojdie are un efect pozitiv asupra florilor de interior.

Dezvoltarea plantelor se îmbunătățește. Oamenii de știință au descoperit experimental că, drojdia stimulează, creșterea și dezvoltarea puternică a sistemului radicular și a lăstarilor de deasupra solului, plantele au avut un aspect mai atractiv – verdeață strălucitoare, înflorire luxuriantă, frunze cărnoase.

Viabilitatea plantelor în perioada inițială de creștere crește. Drojdia favorizează acumularea de nutrienți, datorită cărora tolerează mai bine seceta, frigul, schimbările de temperatură, lipsa luminii și alte condiții de mediu nefavorabile.

Conținutul de elemente importante din sol crește. În special, s-a înregistrat o creștere a cantității de azot și fosfor disponibile pentru plante, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra dezvoltării culturilor și a făcut posibilă reducerea utilizării îngrășămintelor.

Hrănirea plantelor de interior cu drojdie și-a dovedit eficacitatea și a fost folosită mult timp de mulți grădinari.

Ce tipuri de drojdie pot fi folosite ca îngrășământ?

Drojdiile vândute sub formă de brichete, conțin aproximativ 75% umiditate. Acestea sunt ciuperci vii, comprimate.

Drojdiile uscate. Fabricate dintr-o masă groasă de drojdie vie prin uscare rapidă cu deteriorare minimă a membranei celulare. Conținutul de umiditate al acestui produs este de aproximativ 8%. Sunt utilizate într-o doză mai mică în comparație cu drojdia vie.

Cum se prepară soluția cu drojdie pentru nutriția plantelor

Drojdia conține minerale, fier și oligoelemente. Cultivatorii de flori care udau în mod regulat plantele cu drojdie au remarcat că plantele hrănite păreau mai puternice și mai sănătoase decât cele care nu au fost hrănite. Dar pentru ca îngrășământul să funcționeze, trebuie să țineți cont de una dintre caracteristicile sale – drojdia iubește solul cald și apa.

Perioada optimă de fertilizare a plantelor cu drojdie este primăvara, deși florile de casă pot fi hrănite în orice perioadă a anului. Drojdia este un excelent stimulator de creștere. Iată câteva opțiuni de hrănire.

Fertilizarea cu drojdie vie. Rețeta tradițională se prepară astfel: 1 kg de drojdie vie se toarnă în 5 litri de apă și se amestecă până se dizolvă complet. Înainte de a fertiliza florile, soluția rezultată este diluată din nou într-un raport de 1:10.

Îngrășământ cu drojdie uscată. Dacă folosiți drojdie uscată, atunci rețeta de preparare a soluției va fi următoarea: pentru 1 g de drojdie aveți nevoie de 1 litru de apă caldă și puțin zahăr (literalmente un praf). Se amestecă totul și se lasă să fiarbă timp de 2 ore într-un loc întunecat, ceea ce favorizează fermentația activă. Apoi soluția rezultată este diluată într-un raport de 1:5 și udată.

Se amestecă cu acid ascorbic. Luați 1 lingură de drojdie uscată, 2  linguri de zahăr, 2 g de pudră de acid ascorbic. Toate componentele sunt amestecate și infuzate timp de 24 de ore. Înainte de utilizare, infuzia rezultată trebuie diluată într-un raport de 1:10, care este apoi folosită pentru a uda florile.

Hrănirea frunzelor și a florilor cu drojdie. Pentru 1 gram de drojdie uscată se ia 1 litru de apă caldă și o jumătate de linguriță de zahăr. Se amestecă totul și se pune într-un loc întunecat și cald timp de 2-3 ore. Apoi soluția este diluată într-un raport de 1:10, turnată într-o sticlă de pulverizare și pulverizată pe frunze, care trebuie mai întâi curățate de praf.

Îngrășământ cu drojdie pentru flori cu acid succinic. Rețeta de îngrășământ este următoarea: 15 g de drojdie uscată și 2 grame de acid succinic. Se diluează în 10 litri de apă caldă și se lasă 4-6 ore într-un loc cald și întunecat. Infuzia rezultată se diluează 1:0,5 și se udă cu o soluție de drojdie sub rădăcină sau se toarnă într-o sticlă de pulverizare pentru pulverizarea frunzelor. Acidul succinic (carboxilic) îmbunătățește procesele de creștere, îmbunătățește calitățile decorative ale plantelor de casă, iar în combinație cu drojdia acest efect este sporit și mai mult.

La aplicarea îngrășământului, trebuie reținut că, ca urmare a acțiunii drojdiei, se absoarbe o cantitate suficientă de potasiu, deci trebuie să fie aplicat și el.

Pentru a completa rezervele de potasiu, puteți adăuga cenuşă de lemn.

Cum să aplicați corect nutriția cu drojdie

Florile de interior trebuie fertilizate aproximativ la fiecare 2-3 luni. Acest lucru va elimina necesitatea de a replanta frecvent florile în sol nou. Există situații în care fertilizarea trebuie aplicată imediat, de exemplu, dacă florile au un deficit de nutrienți. În acest caz, semnele sale externe vor fi după cum urmează: frunzele devin palide, se îndoaie, se îndoaie, se îngălbenesc, încep să cadă, tulpinile se întind, se subțiază, se slăbesc, arată deshidratate chiar și după udare, planta nu crește , nu există lăstari noi și nu înflorește.

Dacă apar astfel de semne, ar fi corect să hrăniți florile o dată pe săptămână timp de o lună. De asemenea, atunci când utilizați îngrășământ cu drojdie, trebuie să respectați următoarele reguli.

Nu depozitați soluția preparată. Diluați cât de mult îngrășământ este necesar la un moment dat. Această soluție nu poate fi păstrată.

Adăugați potasiu pentru a completa acest element. Utilizați cenușă granulată – amestecați-o cu apă și adăugați drojdie acolo.

Nu combinați fertilizarea cu aplicarea de îngrășăminte minerale chimice și echipamente de protecție. Drojdia este un microorganism viu și va muri în urma contactului cu substanțele chimice. Nu va exista niciun efect de la un astfel de îngrășământ.

Utilizați numai apă caldă (aproximativ 30-40 C) și lăsați întotdeauna soluția rezultată timp de 2-3 ore sau mai mult, deoarece în timpul fermentației ciupercile sunt activate.

Drojdia care a expirat nu trebuie folosită. Nu va exista niciun efect de la un astfel de îngrășământ, deoarece drojdia dintr-un astfel de produs a murit deja.

Hrănirea corectă a florilor de interior cu drojdie este o opțiune excelentă pentru un îngrășământ eficient și ecologic, care va aduce o mulțime de beneficii florilor de interior. Și în combinație cu cenușa și acidul succinic, va stimula acumularea de nutrienți, va îmbunătăți starea generală a plantelor și va asigura o înflorire luxuriantă și o verdeață strălucitoare.

 

Articolul precedentSecrete pentru plantarea arpagicului primăvară și obținerea unei recolte bogate
Articolul următorCu ce să stropeşti trandafirii primăvara pentru flori că în grădinile botanice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.