Cum un miliardar dorește să…moară sărac

0
65
Chuck Feeney in New York

  Harles „Chuck” Feeney, în vârstă de 89 de ani, este cel care a cofondat în 1960, alături de Robert Miller, lanţul de retail Duty Free Shoppers, prezent în aeroporturi. De-a lungul anilor, el a adunat o avere de miliarde, deşi a ales să ducă un trai modest. Deşi a vândut ani la rând bunuri de lux turiştilor, apartamentul din San Francisco în care trăieşte are austeritatea unei camere de cămin studenţesc, scrie un reporter al Forbes International, care l-a vizitat în urmă cu câţiva ani, iar pereţii sunt împodobiţi nu cu tablouri scumpe, extravagante, ci cu imagini printate ale prietenilor şi familiei. În calitate de filantrop, el a fost pionierul ideii de a dărui în timpil vieţii – cheltuind cea mai mare parte a averii tale pe acte majore de binefacere, în loc îţi laşi averea unei fundaţii după moarte. Filosofia sa se bazează pe ideea că este mai bine să oferi totul, să controlezi unde merg acei bani şi să vezi rezultatele cu ochii tăi.

În ultimele patru decenii, Feeney a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizaţii caritabile, universităţi şi fundaţii din întreaga lume prin fundaţia sa, Atlantic Philanthropies. Şi a făcut acest lucru anonim. În timp ce mulţi filantropi bogaţi aduc o armată de jurnalişti pentru a-şi trâmbiţa faptele de binefacere, Feeney s-a străduit să păstreze secrete donaţiile sale. Datorită acestui lucru, publicaţia internaţională Forbes l-a numit James Bond al filantropiei.  Acum însă, miliardarul nu mai are niciun ban, dar nici regrete, deoarece donaţiile sale au un impact major în domenii precum educaţie, sănătate sau apărarea drepturilor omului. Ultimii bani, 350 de milioane de dolari, i-a cheltuit pentru a construi un campus pentru universitatea Cornell. Pe 14 septembrie 2020, Chuck Feeney a semnat, împreună cu soţia sa, Helga, actele pentru închiderea fundaţiei Atlantic Philanthropies, după patru decenii de acte de binefacere constante.

Filosofia sa de filantropie „agresivă” i-a inspirat şi pe alţi miliardari să îi urmeze exemplul, printre aceştia numărându-se Bill Gates şi Warren Buffett, care au lansat în 2010 iniţiativa Giving Pledge, prin care îşi asumă să doneze cel puţin jumătate din avere în timpul vieţii.

 

Articolul precedentDECONECTĂRI: Află dacă în localitatea ta va fi sistat curentul în perioada 21-25 septembrie
Articolul următorOrganizaţia Meteorologică Mondială nu mai are nume pentru furtunile tropicale: poate-i propunem unul de al nostru?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.