Cum să îngrijești crizantemele toamna ca să înflorească și în anul următor

0
142

Crizantemele sunt flori minunate de toamnă, care pot deveni o bijuterie a grădinii tale. Ele înfloresc din septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie. Desigur, aceste plante superbe necesită o îngrijire specială odată cu venirea frigului.

În materialul nostru vei găsi sfaturi utile de la grădinari cu experiență, care te vor ajuta să pregătești crizantemele pentru perioada de iarnă, să le protejezi de îngheț și să asiguri frumusețea lor pentru anul viitor.

Ce soiuri de crizanteme rezistă la îngheț

Desigur, nu toate soiurile sunt rezistente la îngheț; unele nu sunt deloc adaptate la temperaturi scăzute, iar aceste plante trebuie scoase din sol.

Însă, următoarele soiuri populare pot fi lăsate în pământ pe tot parcursul iernii:

  • Doamna de Chihlimbar
  • Lelia
  • Soarele
  • Margareta

Acestea nu sunt singurele soiuri rezistente. La achiziționarea crizantemelor, asigură-te că afli caracteristicile și cerințele lor.

Reguli și sfaturi importante pentru îngrijirea crizantemelor în toamnă:

  1. Udarea Udarea crizantemelor este necesară dacă toamna a fost secetoasă. Este suficient să le uzi o dată pe săptămână. Verifică umiditatea solului. Dacă stratul superior al pământului este uscat la o adâncime de 2-3 cm, este timpul să uzi. La o singură plantă sunt necesari aproximativ 5-6 litri de apă. Ai grijă ca picăturile de apă să nu rămână pe frunze sau boboci.

    Ultima udare, cea mai abundentă, trebuie efectuată înainte de sosirea gerului. Așadar, monitorizează prognoza meteo.

  2. Fertilizarea Un alt aspect important este fertilizarea — la 5-6 ore după udare, aplică în sol îngrășăminte cu fosfor și potasiu.

    Cel mai bine este să faci acest lucru la sfârșitul lunii august sau în prima decadă a lunii septembrie. Pentru fiecare metru pătrat de teren, folosește 40-60 g de superfosfat, amestecat cu 25-30 g de sare potasică.

  3. Afânarea solului. După udare, afânează solul și îndepărtează buruienile, dacă există. Solul afânat va permite rădăcinilor să se dezvolte liber și să absoarbă o cantitate suficientă de oxigen și substanțe nutritive.
  4. Tăierea. La tăiere, lasă cioturi de aproximativ 15 cm deasupra solului. După încheierea procesului, acoperă crizantemele cu un strat de 25-40 cm de compost uscat.
  5. Mulcirea. Mulcirea solului este procedura de acoperire a solului cu un amestec specific, de natură organică (paie, frunze, rumeguș, resturi vegetale) sau anorganică (folii din polietilenă, pietriș, sticlă, materiale reciclabile). Are multiple avantaje și este o metodă utilă atât în grădinile de legume, cât și pentru straturile de flori. Se poate folosi indiferent de suprafața cultivată.

    Mulcirea este considerată cea mai eficientă și mai simplă soluție pentru a crea un mediu prielnic plantelor. Această tehnică este o alternativă naturală la tratamentele chimice, contribuind la sănătatea solului. Mai mult, reduce volumul de muncă necesar îngrijirii plantelor, indiferent de tipul lor.

    Mulcirea nu doar că protejează plantele de frig, dar ajută și la menținerea umidității în sol, având un efect pozitiv asupra sănătății florilor. Înainte de venirea frigului, acoperă pământul de sub crizanteme cu mulci din paie sau frunze. Cel mai important este ca materialul să fie natural și să rețină bine umezeala.

    Răspândește mulciul în jurul bazei crizantemelor, lăsând un spațiu mic la tulpini pentru a preveni putrezirea. Stratul de mulci trebuie să aibă o grosime de 5-10 cm.

    După primele înghețuri, verifică mulciul și, dacă este necesar, adaugă mai mult material pentru a asigura o protecție adecvată.

Astfel, urmând aceste sfaturi, vei putea proteja crizantemele tale și te vei bucura de flori bogate și sănătoase anul viitor.


Articolul precedentLecții de viață la Muzeul Lemnului: Cum să ținem valorile strămoșești aproape de suflet / VIDEO
Articolul următorDe ce nu se țin niciodată prelungitoarele lângă fereastră și cum le folosim corect?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.