Toate soiurile de cafea sunt produse din fructele arborilor de cafea ”Arabica” și ”Robusta”. Cafeaua Arabica se caracterizează prin gust catifelat cu o ușoară aciditate și conținut scăzut de cofeină. În funcție de plantațiile pe care sunt cultivate, boabele de cafea arabica împrumută arome naturale de ciocolată, nucă, fructe de pădure, flori, caramel, vin.
La rândul său, Robusta este ușor de distins prin amărăciune și gustul tare, deoarece conține mult mai multă cofeină. Datorită acestor proprietăți, acest tip de cafea este rar consumat în formă pură.nouă lovitură pentru Simona Halep.
Cele mai commune sunt însă amestecurile de cafea din boabe arabica și robusta sau boabe din aceeași specie, dar din diferite plantații de cafea.
Alege un amestec dintre:
- 30% Arabica + 70% Robusta, dacă îți place o combinație de gust dulceag și amărăciune ușoară, fără aciditate.
- 20% Arabica + 80% Robusta, dacă îți place o băutură tare, cu aciditate medie și o ușoară notă de amărăciune.
- 10-15% Arabica + 90% Robusta dacă ai nevoie să te energizezi dintr-o singură înghițitură de cafea.
Aceasta este o clasificare unuiversală, astfel încât să cunoști aproximativ la ce să te aștepți atunci când alegi un anumit raport cantitativ de boabe de cafea de diferite tipuri. Cu timpul poți experimenta singur proporțiile, comandând un amestec individual.
Gustul, mirosul și proprietățile depind și de plantație
Gustul, mirosul și proprietățile cafelei depind și de plantația pe care a fost cultivată. Boabele Arabica culese în patria sa istorică, Etiopia și Yemen, vor da un gust bogat cu note de ciocolată. Kenya este renumită pentru cafeaua cu gust de fructe de pădure. Cafeaua indiană este foarte fină și ușor acidulată. În cafeaua braziliană vei regăsi o aciditate mai mare și aromă de nucă. Dacă preferi dulceața naturală a cafelei fără amărăciunea caracteristică, poți încerca boabele din Guatemala cu aromă de flori și condimente. Printre plantațiile de cafea de pe continentul american, cele Columbiene sun în top. Boabele se caracterizează prin lejeritate și prospețime, aromă pronunțată de fructe. Gust și aromă bogată oferă și cafeaua din Costa Rica și Nicaragua. Boabele de cafea cu o nuanță exotică de tutun provin de pe plantațiile din Cuba.
Țara de origine a boabelor de cafea este un indiciu și pentru tipul de prelucrare, care la fel influențează caracteristicile cafelei. În timpul procesării uscate, toate proprietățile de aromă ale boabelor sunt păstrate, dar calitatea curățării este oarecum mai proastă. Această metodă de procesare este folosită în Africa, Asia, în țările cu un climat cald și uscat. Procesarea umedă curăță mai bine boabele, este folosit în aproape toate plantațiile din America Centrală și de Sud, scrie Manufakturacafe.ro.
Cum alegi cea mai bună cafea boabe
Gustul cafelei este determinat nu numai de soi, ci și de gradul de prăjire al boabelor. Prin urmare, poți alege o cafea high quality, dar să greșești la prăjire. Acest lucru nu se va întâmpla dacă cunoști cum afectează tratamentul termic caracteristicile boabelor de cafea.
Prăjirea ușoară este cea mai bună pentru a face cafea slabă sau pentru rețete de cafea cu adaos de lapte.
Gradul de prăjire mediu și întunecat sunt potrivite pentru cafeaua filtrată (americano) și cafeaua făcută la presa franceză.
Cel mai înalt grad de prăjire este ideal pentru cafea la ibric și espresso.
Pentru a alege cea mai buna cafea boabe, unul dintre criteriile principale ar trebui să fie calitatea boabelor în sine. În primul rând, trebuie să știi că boabele Arabica sunt mai mari decât Robusta și pot ajunge la 8 mm.
sursa : https://www.impact.ro/cum-alegi-cea-mai-buna-cafea-boabe-secretul-dezvaluit-de-specialisti-541640.html