Cum să adormi repede în 5 minute – o întrebare care preocupă, probabil, aproape fiecare persoană. În ritmul de viață modern, ne străduim să facem absolut totul, adesea neglijând odihna. Munca timp de opt ore pe zi, drumul care îți fură și el timp, întâlniri, hobiuri, călătorii, rețele sociale, seriale – toate acestea sunt interesante, captivante și necesare, dar nu trebuie să uităm nici de relaxare și recuperare.
Tulburările de somn, conform diferitelor date, afectează aproximativ o treime din adulții de astăzi. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ne odihnim mai puțin: adesea oamenii dorm 5-6 ore în loc de cele 7-9 ore recomandate. Pentru a dormi numărul potrivit de ore, este important nu doar să mergi devreme la culcare, ci și să adormi repede. Și asta deja este o problemă.
De ce adormim greu, există mai multe motive:
- Agitația ne însoțește mereu. Munca, treburile de familie, transportul public, situația epidemiologică, toate acestea ne influențează starea de bine și percepția lumii. Cu cât suntem mai anxioși, cu atât este mai greu să ne lepădăm de gânduri și să ne odihnim.
- Regimul incorect. A petrece până târziu după miez de noapte, a te trezi devreme dimineața, să rămâi în pat până la prânz în weekenduri, încercând să recuperezi somnul pierdut – toate acestea afectează negativ procesele biologice. Nu este foarte util să lucrezi și în timpul nopții sau să ai ture cu grafic variabil.
- Schimbarea fusurilor orare. Ritmurile circadiene ale unei persoane se aliniază cu locul său de trai. Seara începem să ne simțim somnolenți, deoarece producția de melatonină se intensifică. Dimineața, când este lumină, ne simțim cei mai activi. Dacă călătoriți des și ajungeți în locuri unde diferența de timp față de orașul dvs. este semnificativă, ritmul este perturbat. Este necesar să-l restabilești.
- Locul de dormit prost organizat. O pernă incomodă, prea înaltă sau prea plată, o saltea prea moale, un pat care scârțâie – toate acestea împiedică somnul în regatul lui Morfeu. În loc să te odihnești, te întorci, încerci să găsești o poziție confortabilă a corpului, ceea ce duce la dureri în spate și mușchi când te ridici.
- Efectul Edison. Acesta este fenomenul legat de lumina intensă din locuințele moderne: lumina de la lămpi, ecrane și chiar felinarele de stradă împiedică producția de melatonină.
- Impresii excesive în ajunul serii. Ne obișnuim să stăm pe Instagram sau pe alte rețele sociale în pat. Pe de o parte, pare că această rutină calmează. Pe de altă parte, în practică, totul este exact invers. În loc să ne relaxăm, primim noi impresii, pe care creierul trebuie să le proceseze. Excitarea sistemului nervos duce la dificultăți în adormire. În plus, radiația albastră emisă de ecran afectează negativ procesul de sinteză a melatoninei.
- Alimentația incorectă. Mâncarea prea grea determină organismul să lucreze, să o digere, în loc să se relaxeze.
De asemenea, printre cauzele se numără modificările hormonale la adolescenți, femeile însărcinate și femeile în vârstă, depresia diagnosticată și alte boli.
Importanța somnului
Este greu să exagerăm. În timpul nopții când o persoană se relaxează cu adevărat, uită de toate problemele, toate procesele în organism încetinesc. Are loc relaxarea fizică și psihologică. Corpul nostru își recuperează forțele cheltuite în timpul diferitelor activități în timpul de veghe. Dar asta nu este tot: în timpul somnului sunt sintetizați aproximativ 100 de hormoni necesari pentru funcționarea normală a organismului. De exemplu, melatonina, endorfina și altele. Limitarea somnului poate duce la consecințe negative:
- scăderea imunității;
- creșterea nivelului de anxietate și stres;
- oboseală cronică;
- schimbarea frecventă adispoziției;
- scăderea imunității;
- încetinirea metabolismului.
Calitatea odihnei nocturne influențează literalmente întreaga noastră viață – din punct de vedere moral și fizic. De aceea, este extrem de important să nu ne limităm somnul, să dormim între 7 și 9 ore în fiecare zi și să respectăm regulile de igienă a somnului.
Cât de repede ar trebui să adoarmă un adult
Nu există un interval exact de timp. Unei persoane îi poate fi suficient să-și așeze capul pe pernă și să adoarmă în 10 minute, în timp ce altei, nu-i ajunge nici măcar o oră. Cu toate acestea, este important să ții cont că statul prelungit în pat poate fi un semn de tulburare de somn – dacă te tăvălești mult timp (mai mult de 30-40 de minute) și nu poți să te relaxezi, închizi ochii, dar somnul mult așteptate nu vin, este important să nu ignori problema. Este mai bine să consulți specialiști care să aleagă un tratament adecvat. Nu sta în pat dacă simți că nu poți adormi. Este mai bine să te ridici, să aerisești camera, să bei o infuzie de plante relaxante și să încerci din nou.
Te întrebi cum să adormi rapid în 5 sau 10 minute?
Tehnicile speciale, folosite de mai multe decenii, vin în ajutor. Nu te grăbi să te bazezi pe medicamente. În primul rând, acestea ar trebui prescrise de un medic. În al doilea rând, somniferele nu sunt întotdeauna inofensive, iar organismul se obișnuiește cu ele destul de repede – problema poate să nu dispară. Este mai bine să folosești recomandările verificate.
Pregătirea de somn
Aerisește camera, fă un duș cald sau o baie, termină toate treburile. Oprește dispozitivele electronice și dezactivează sunetul de pe telefon – pentru ca nimic să nu te deranjeze. Închide ferestrele cu perdele și roagă membrii familiei să reducă sunetul la televizor. Fă un exercițiu de relaxare Culcă-te pe spate în pat. Adoptă o poziție confortabilă, închide ochii și încearcă să te relaxezi. Nu te gândi la nimic. Dacă nu poți scăpa de gândurile persistente, pune muzică de fundal liniștită sau sunete naturale – de exemplu, sunetul ploii sau al valurilor de mare. Respiră adânc și observă-ți propriile senzații. Execută exercițiul timp de 5 minute înainte de culcare.
Numără!
Oile, elefanții sau chiar banii – nu contează. Un act monoton și repetitiv îți permite să te relaxezi și să te distragi de griji cotidiene. Imaginează-ți cum animalele sar peste un gard imaginar sau se leagănă încoace și-încolo. Cel mai probabil, vei adormi fără să numeri nici măcar până la o sută.
Imaginează-ți locul viselor tale
Vizualizarea – are o putere mare. Este permis și necesar să visezi înainte de culcare, acest lucru ajutându-te să obții emoții plăcute și să uiți de stres. Imaginează-ți că te afli într-un loc ideal. Poate fi acasă sau în grădină, sau pe o plajă lângă ocean. Închipuie-ți totul până la cele mai mici detalii, iar regatul lui Morfeu te va primi în brațele sale.
Metoda serviciilor secrete
Angajații forțelor speciale trebuie să știe să se relaxeze și să se odihnească chiar și în cele mai tensionate situații. Ei au propriile lor metode, iată una din ele. Culcați-vă pe spate, așezați mâinile de-a lungul corpului, cu palmele în sus. Închideți ochii și relaxați-vă. Imaginați-vă că sunteți într-un loc liniștit și calm. Apoi, dați ochii în sus, continuând să țineți pleoapele închise. Cel mai important lucru este să nu vă tensionați, iar totul va ieși cu siguranță!
Meditație
Dacă practicați meditația sau faceți yoga, efectuați șavasana. Este o practică foarte scurtă, de doar 5-10 minute, care vă va ajuta să vă eliberați de tensiunea din corp și de stresul acumulat pe parcursul zilei.
Metode populare
Folosiți uleiuri esențiale, dacă nu aveți alergii. De exemplu, puteți pune sub pernă o bucată de țesătură cu câteva picături de mușețel, salvie sau ulei esențial. Sau puteți bea un decoct de mentă și melisă înainte de culcare.