Cel mai mare afluent al Nistrului, râul Răut, îşi are începuturile în vechiul ţinut al Sorocii. Cele mai nordice guri ale sale sunt situate pe moşia satului Rediul Mare, astăzi parte a raionului Donduşeni. Aici sunt primele izvoare ale Răutului, iar despre aceasta aflăm chiar de la intrarea în sat, unde este amenajat un complex cu zeci de tuburi din argilă, fiecare din ele semnificând pârâiaşele şi râuleţele ce se varsă în Răut.
Prin grădinile oamenilor, dar şi pe imaşuri mai sunt multe ochiuri cu apă, chiar dacă mai puţine ca pe vremuri, iar acestea se tot unesc pe parcurs transformând Răutul dintr-un pârâiaş într-un râu. Una dintre aceste guri ale sale se formase lângă pragul babei Lisandra, iar copiii obişnuiau să vină aici iarna la gheţuş. Izvorul este cartea de vizită a Rediului Mare şi este o mândrie pentru localnicii mici şi mari.
Uneori izvoarele din Rediul Mare abundă în apă, alteori abia de se aude şopotul acestora. Sătenii din Rediul Mare sunt mândri că pârâiaşul lor a creat frumoasele peisaje din preama Roşieticilor, Butuceniului şi a altor sate. Pe parcursul curgerii sale spre Nistru, Răutul adună apele a 135 de pârâiaşe care curg prin lunca sa. Iar la Ustia, sat din preajma Dubăsarilor, după vreo 280 de km de “peregrinări”, Răutul se contopeşte cu apele Nistrului.