În contextul începerii sezonului rece, când folosim de obicei mai multe aparate electrice pentru încălzire, furnizorul de curent vine cu mai multe sfaturi pentru consumatori. Acestea vor contribui la evitarea unor accidente, provocate de suprasolicitarea rețelelor de distribuție, dar și la raționalizarea consumului, scrie unimedia.info
Astfel, Premier Energy atenționează asupra necesității raționalizării consumului de energie electrică și folosirii succesive a aparatelor electrice în scopul evitării suprasolicitării rețelelor de distribuție.
Utilizarea masivă de către consumatori a mai multor dispozitive electrice simultan, în special în orele de vârf ale serii, poate conduce la suprasolicitarea rețelei de distribuție, cu consecințe grave, inclusiv scurtcircuite și izbucnirea de incendii.
Pentru prevenirea situațiilor de risc, vă rugăm să consumați responsabil energia electrică și să nu suprasolicitați rețelele electrice de distribuție:
- Nu conecta mai multe aparate simultan la aceeași sursă de electricitate.
- Nu utiliza aparate electrocasnice improvizate sau artizanale pentru încălzirea încăperii, apei sau pentru gătit.
- Nu utiliza prelungitoare cu stratul izolant deteriorat.
- Stabiliți prioritatea, succesiunea și durata includerii la rețea a aparatelor electrice de primă necesitate;
- Optează pentru calorifere electrice eficiente, care permit setarea temperaturii, funcție ECO pentru un consum redus, cât și sistem de siguranță pentru copii. În același timp, evitați să folosiți caloriferul electric la aceeași sursă de curent în care sunt introduse și alte aparate, astfel încât instalația de curent electric să nu se supraîncălzească.
- Stinge lumina în spațiile și încăperile unde aceasta nu este strict necesară. Folosește la maximum iluminarea naturală.
- Scoate din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosești: consumul lunar de energie se va reduce cu până la 10%.
Și autoritățile au venit cu un îndemn către cetățeni să economisească nu doar gazele naturale, dar și energia electrică. Asta după ce Rusia a bombardat mai multe obiecte de infrastructură în Ucraina, ceea ce a condus spre întreruperea exportului de curent, inclusiv spre Republica Moldova. Țara noastră importa 30% din necesarul de energie electrică din țara vecină, aflată din 24 februarie în război, după invazia rusă.
Începând din 14 octombrie 2022, Republica Moldova vcumpără energie electrică din România, la un preț preferențial de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh).
Tariful la curent a fost majorat cu 50 de bani per kWh pentru consumatorii finali.