Multe dintre gospodine au rămas fără idei pentru perioada postului. Bucătarii profesioniști le îndeamnă să își folosească imaginația și să respecte rețelele din cărțile bunicilor de bucate care nu dezamăgesc niciodată. Deși pare complicat pentru unele doamne, gătitul fără produse de origine animală nu este atât de greu.
Un preparat perfect pentru această perioadă cu restricții alimentare este salata de ciuperci. Ea poate fi servită simplă la fel principal, ca o gustare de prânz, dar și ca garnitură. Un ingredient special pe care nu trebuie să îl uiți este o linguriță de oțet. Ciupercile vor avea o aromă impresionantă dacă le vei pune puțin oțet la călit.
De ce ai nevoie?
- Ingrediente
1 pahar vin
1 lingură oțet
1 vârf cuțit cimbru uscat
1 kg ciuperci, din cele cărnoase, ce se întăresc la fiert – păstrăviori de fag, mânătărci, ciuperci albe de cultură.
Sare/piper
- Pentru sos
1 lingură untdelemn
3 căței usturoi
1 lingură oțet (sau cât vă place)
puțină zeamă de la ciuperci
verdeață: mărar, pătrunjel
Mod de preparare: „Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai ușor dacă se rupe piciorul de pălărie. Se pun la fiert într-o zeamă de 1 litru apă cu piper, sare, vin, oțet și cimbru. După un sfert de oră de clocot, ciupercile se scurg și se lasă să se răcească. Verdeața se toacă. Usturoiul se pisează pastă. Se taie ciupercile felii subțiri, se stropesc cu oțet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor”, se arată în rețeta regretatului Radu Anton Roma din lucrarea ,,Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Unii bucătari adoră să adauge în salata de ciuperci și alte condimente precum: boabe de muștar, foi de dafin, cimbru, boia iute/dulce și hrean sau ghimbir pentru o aromă picantă. Desigur că poți face rețeta după bunul plac al familiei și poți elimina anumite alimente sau condimente care nu sunt deloc folosite în casa ta. Nu uita însă să folosești ciuperci mari, proaspete și cărnoase, iar la final să presari pătrunjel și mărar proaspăt tăiat. Poftă bună!
sursa: playtech.ro