Cum dezinfectezi cărţile vechi. Aşa scapi de praf şi de mucegai

0
367

Fie că sunt moștenite de la bunici sau cumpărate de la un anticariat, devin micile comori din casa noastră, așezate la loc de cinste pe rafturile bibliotecii. Înainte de a le răsfoi, trebuie să te asiguri că nu sunt un pericol pentru sănătatea ta. Află, din rândurile de mai jos, cum dezinfectezi cărțile vechi. Așa vei scăpa de praf și de mucegai.

Cum dezinfectezi cărţile vechi

Asemenea cumpărăturilor pentru haine second-hand, cumpărarea de cărți vechi din anticariate sau de pe site-urile online dedicate pasionaților de citit ne aduce o satisfacție aparte. Le achizționăm la prețuri mai mici, le oferim un nou cămin și putem descoperi chiar ediții limitate, adevărate comori pentru biblioteca de acasă.

Înainte de a le răsfoi, trebuie însă se ne asigurăm că paginile lor nu sunt un pericol pentru sănănătatea noastră. Nu este deloc dificil să dezinfectezi cărțile vechi.

„Pentru a îndepărta praful, cel mai bun sfat este să folosești un prosop de hârtie”, spune James Fraser, managerul The Grolier Poetry Bookshop din Boston.

Pentru îndepărtarea prafului, putem opta și pentru o cârpă din microfibră. Tot ce trebuie să faci este să ștergi toată cartea, de la o copertă la alta, având grijă cum se manevrează paginile.

Dacă există pete dificile pe coperta cărții, se umezește prosopul de hârtie sau cârpa din microfibră cu puțină apă și se insistă pe zonele afectate.

O curățare amănunțită poate face cărțile vechi să pară noi din nou, dar dacă sunt atinse de mucegai, va fi nevoie să le dezinfectăm.

Ce poți folosi

Într-adevăr, există o diferență între curățare și dezinfecție, așa cum a spus Karen Hoffman, RN, fostul președinte al Asociației pentru Profesioniști în Controlul și Epidemiologie a Infecțiilor (APIC), pentru Well+Good.

Curățarea îndepărtează murdăria de pe suprafețe, în timp ce dezinfectarea ucide microbii. De asemenea, este important să rețineți că, dacă doriți să dezinfectați o carte veche – sau orice obiect, de altfel – trebuie să începeți întotdeauna cu o suprafață curată.

„Dezinfectanții nu funcționează dacă există o suprafață vizibil murdară”, spune Hoffman.

Când dezinfectați cărțile vechi, spirtul este cea mai bună soluție, dar nu singura.

„Un săpun blând va ucide majoritatea microbilor. Dacă vrei mai multă eficiență, poți folosi lumina ultravioletă, soarele este cel mai bun dezinfectant”, a explicat Jason Tetro, microbiolog și autor al cărții „The Germ Files”.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentFotbaliștii de la LT „Petru Rareș” au câștigat „Cupa primarului”
Articolul următorFC Inter pierde cu scor de hochei, EFA a fost învinsă la Edineț, iar FC Visoca câștigă un punct în confruntarea cu echipa de pe locul II
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.