Cum a fost restaurată cetatea Soroca din bani europeni

0
376

Restaurarea cetăţii din oraşul Soroca va fi un reper important în filele de istorie ale acestei fortăreţe medievale.

Sorocenii au văzut (cel puţin pe din afară) cum au decurs lucrările. Unii sunt mândri de restaurarea şi întărirea acesteia, alţii încă de la început au privit chiorâş la tot ce se face cu cetatea şi în jurul acesteia. Ba chiar am auzit şi vorbe precum că “până la restaurare era o cetate moldovenească, dar acum au făcut-o românească”…

Toată această schimbare (spre bine) nu s-ar fi făcut dacă nu era dorinţă şi responsabilitate, de la cei cu pixul care au semnat actele pentru proiectul “Bijuterii Medievale – cetățile Soroca, Suceava şi Hotin” până la cei care au pus cărămizile ori au aşezat şindrila. Dar nici toate acestea nu ar fi fost îndeajuns dacă nu erau cele două milioane o sută trei zeci şi patru mii opt sute cinzeci şi nouă de euro alocaţi de Uniunea Europeană.

Am urmărit procesul de restaurare al cetăţii, de la venirea arheologilor şi apoi a zidarilor până acum, când Cetatea Soroca este redată vizitatorilor.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Foto: © Vadim Şterbate/Observatorul de Nord

[gdwpm-gallery id=”9097″]

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentFructul care te face milionar
Articolul următorÎn aşteptarea SMURD la Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.