După 31 decembrie 2020, moldovenii cu cetățenie română nu vor putea călători în Marea Britanie

0
963

  După 1 ianuarie 2021, libera circulație a persoanelor între UE și Marea Britanie va fi îngrădită. Pe 31 decembrie 2020 se încheie perioada de tranziţie. Prelungirea perioadei de tranziţie după data de 31 decembrie 2020 nu mai este posibilă, iar statele implicate se pregătesc mai degrabă pentru varianta unui Brexit fără un acord comercial.

În ceea ce priveşte situaţia moldovenilor care dețin cetățenia românească și care sunt stabiliți în Marea Britanie, până la data de la 31 decembrie 2020 vor continua să beneficieze de același tratament care li se aplică în prezent în calitate de cetățeni ai unui stat membru al UE pentru a putea locui, lucra sau studia în Regatul Unit. Termenul pentru depunerea solicitărilor este 30 iunie 2021.

De asemenea, cetățenii români care vor dori să se stabilească în Regat după 1 ianuarie 2021 vor fi, cel mai probabil, tratați ca orice alt cetățean non-UE, în cazul în care nu va exista un acord între părți care să stabilească un regim mai favorabil.

Indiferent de rezultatul negocierilor pentru un acord post-Brexit, atât companiile, cât și cetățenii afectați de schimbări trebuie să se asigure că sunt îndeplinite formalitățile de înregistrare, pentru a-şi mai putea desfăşura activitatea sau a-şi asigura dreptul de şedere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.