ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Conacul de la Dolna

0
87

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În Dolna Străşeniului se găseşte conacul familiei de boieri Ralli — monument de istorie şi arhitectură din sec XIX.

Conacul boierului Zamfirachi Ralli este un edificiu cu arhitectură tradiţională şi a devenit cartea de vizită a satului Dolna. Acum două secole, casa boierească servea drept reşedinţă de odihnă pentru membrii familiei de nobili. Aceştia locuiau la Chişinău, dar veneau aici în vacanţă sau când se săturau de larma capitalei. Astăzi aici funcţionează un muzeu, iar vizitatorii pot admira mobilierul şi piese de decor de acum aproape două secole, instrumente muzicale şi altele. Casa boierească are mai multe odăi, printre care şi pentru odihna doamnelor care reveneau de la plimbările zilnice, sau cea unde bărbaţii fumau câte un ciubuc.

Totul aici are un aer aristocratic, iar cutiuţa muzicală, care funcţionează şi astăzi, bucură auzul celor care o deschid. Apropo, o sală a muzeului este dedicată lui Alexandr Puşkin. Poetul a venit aici la invitaţia prietenului său Ion Ralli şi unii consideră că anume aici a întâlnit-o pe frumoasa ţigăncuşă Zamfira căreia i-a şi dedicat celebrele versuri. Faptul că autorul s-a aflat câteva săptămâni aici se pare că a şi protejat acest conac de distrugere în perioada sovietică, edificiul fiind luat sub ocrotire de către autorităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.