ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Reciful Buteşti

0

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Toltrele Prutului sunt adevărate perle naturale ce înfrumuseţează nord-vestul Republicii Moldova. Aceste monumente ale naturii au aproximativ 15-20 milioane de ani şi sunt formate din schelete de corali, alge marine şi moluşte. Unul dintre aceştia, cunoscut şi sub numele de Reciful Buteşti, aşezat pe meleagurile Glodeniului, impresionează prin mărimea şi forma sa.

Odată ajuns la Buteşti, rămâi copleşit de măreţia stâncii ce se ridică deasupra râuleţului Camenca. Pârâiaşul, mult mai mare pe timpuri, a şi săpat canionul din Buteşti. Stânca aceasta are peste 2 kilometri lungime, până la 125 de metri lăţime şi aproximativ 50 de metri înălţime. Mai multe legende populare spun că în stâncă a fost găsită o ladă cu aur turcesc, iar alţii sunt siguri că Cheile Buteşti au jucat un rol important într-o bătălie dusă de Ştefan cel Mare.

În partea dinspre sat, stânca se deschide printr-o grotă neobişnuită. Deşi nu pare prea adâncă, unii băştinaşi susţin că aceasta străpunge profund reciful şi deoarece galeriile se îngustează oamenii nu pot ajunge la fundul ei. Cercetările arheologilor au dat de unelte de muncă ale oamenilor din epoca de piatră, dar şi de oase de tigri, rinoceri, lei, mamuţi şi urşi, dovadă că şi animalele s-au refugiat aici în diferite perioade. Pe vârful Ţiglăului, cum a fost botezată stânca de săteni, sunt instalate trei cruci, care veghează satul, de cele rele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.