Lacul Beleu – raiul din sudul republicii

0

Venirea pelicanilor la Beleu este un fenomen deosebit

harta-acoperire-Moldova-turism

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În preajma satelor Slobozia Mare şi Văleni, din raionul Cahul, se găseşte Beleul, cel mai mare lac natural din Republica Moldova. În baza acestuia a fost creată rezervația naturală „Prutul de Jos”, care este un colţ de rai pentru păsări de baltă, peşti, animale şi plante, o bună parte dintre care sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Lacul Beleu este de fapt o deltă a Dunării în miniatură, cu multă apă şi vegetaţie, având statut de zonă umedă de importanţă internaţională. Acesta este unit cu Prutul prin patru gârle, două aduc apa în lac, iar prin celelalte două aceasta se scurge înapoi. Diversitatea de vietăţi şi plante de aici, te face să crezi că eşti undeva în junglă sau într-o sălbăticie aflată la sute de kilometri de civilizaţie. Sute de egrete, lişiţe, cocostârci, cormorani, raţe, stârci, lebede şi alte păsări au împânzit împrejurimile, iar prin gălăgia pe care o fac atunci când te apropii, dau de ştire că sunt la ele acasă. Un fenomen cu adevărat special este atunci când vin pentru vreo 2-3 săptămâni câteva mii de pelicani. Cârdurile de pelicani comun îşi fac anual apariţia pe Beleu, unde în câteva zile consumă cantităţi însemnate de peşte din lac. După ce poposesc un pic aici, pelicanii îşi continuă drumul spre Delta Dunării. Atunci când treci cu luntrea printre labirinturile formate din sălcii şi stufărişuri, îţi dai seama de importanţa acestui ecosistem. Şi dacă rezervaţia naturală “Prutul de Jos” este bine cunoscută pe plan internaţional, acasă ea este ignorată. Îşi aduc aminte mai mult de ea braconierii şi cei care extrag petrol şi gaze naturale din adâncurile acesteia. Vă recomandăm ca atunci când mergeţi la Beleu să protejaţi păsările şi să nu rupeţi nuferii, care sunt adevărate nestemate ale acestui lac.

https://www.google.com/maps/dir/45.5946683,28.1298923/45.5963499,28.1302356/@45.589443,28.1422519,14z

Articolul precedentGigantul Corjeuţului
Articolul următor“Marea” de la Costeşti
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.