HOBBY: O soroceancă creează materiale didactice care fac lecțiile mai interesante

0
1298

Mariana Cebotari este pedagog începător. De ceva timp ea dezvoltă un hobby mai neobișnuit, pe care l-a descoperit dintr-o necesitate. Tânăra crează materiale didactice care îi ușurează activitatea profesională. Mai nou, lucrările sale sunt solicitate și de colegi din mai multe regiuni ale țării și chiar de peste hotare.

Mariana Cebotari

După absolvirea școlii, tânăra originară din satul Dărcăuți, raionul Soroca a alesc să studieze la Colegiul  Mihai Eminescu, unde a obținut profesia de Asistentă socială. Ulterior însă soroceanca și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova. Actualmente tânăra de 22 ani este studentă în ultimul an la universitate, unde studiază Psihopedagogia specială. În același timp, activează în calitate de profesoară de clasele primare în IP școala-primară Ilie Fulga mun Chișinău s. Săuceni.

Cum a apărut acest hobby

În timpul lucrului cu copiii, tânăra a simțit o criză de elemente interesante, care ar capta atensția discipolilor și ar face activitățile educative mai interactive și mai interesante.

Am început să creezi aceste materiale lucrând la grădiniță. Articolele pe care le făceam mă ajutau foarte mult la activități zi de zi, la cunoașterea și memorarea mai bună a materiei. La momentul de față creez jocuri și fișe de lucru ca de exemplu: Calcul matematic (copilul asamblează bine adunarea și scăderea prin joc îl captivează foarte mult). Fișele cu animale în care e descris minuțios viața animalelor (hrana, adăpostul) toate sunt redate prin imagini. Îmi place foarte mult să creez materiale didactice pentru copii, învățători și parinți, spune Mariana

De la necesitate la hobby

Astfel elaborarea materialelor didactice a crescut dintr-o necesitate, într-un hobby. Articolele au captat atenția altor pedagogi, spune tânăra, astfel încât acestea erau solicitate de colegi din țară.

Da, inițial le confecționam și le utilizam eu. articolele îmi simplifică lucru și mă ajută să le explic mai ușor și să le captez atenția copiilor. Jocul se consideră o metodă bună de captare a atenției. Foarte mult îmi place să le creez nu numai pentru mine, dar și pentru alții. Ele le ajută cât profesorilor, atât și părinților în timpul ocupațiilor cu copiii, explică tânăra învățătoare.

  • Mariana Cebotari: Printre avantajele articolelor didactice pe care le creez pot menționa că ele ajută la explicarea materiei, simplifică activitatea de predare a materiei, captează atenția mai efectiv.

Lucrările trec Prutul

Mariana spune că lucrările sale sunt interesante și pedagogilor de peste Prut, unde deseori sunt solicitate de colegii de breaslă.

Materialele didactice solicitate  în Republica Moldova, dar și în țările vecine, iîn deosebi iîn România.

Acest fapt o inspiră pe Mariana să lărgească spectrul de lucrări. Uneori, pentru crearea materialelor didactice se inspiră din articole similare elaborate in țările vecine, pe care le traduce și le adaptează.

Pe parcurs am să mai creez alte jocuri, mai multe materiale nu numai în domeniul preșcolar și primar dar și în cel gimnazial, la diferite discipline școlare. Mulți profesori solicită articolele la disciplinile gimnaziale: geografie, istorie și biologie. Dar colaborez și cu o profesoară de clasele primare, cu care la moment sunt și colegă de serviciu.

Optimistă și inspirată, Mariana nu exclude că va dezvolta hobby-ul său într-o mică afacere.

*Foto – din arhiva personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.