HOBBY: Broderia – terapia pentru suflet a doamnei Maria

0
441

La început broda articole de decor pentru casă. Dreptunghiurile de țesătură albă sau neagră erau cusute cu buchete de flori viu colorate, porumbei, marinari sau alte imagini, care, aranjate pe pereți, creau o atmosferă plăcută în casele gospodarilor, își amintește Maria Țapu din satul Racovăț. Astăzi, lucrările pe care le face femeia sunt mult mai diverse și mai inspirate.

Primele deprinderi de cusut cu ață colorată le-a luat de la lecțile de educație tehnilogică, la școala din sat. Amintiri frumoase păstrează de atunci atât despre primele sale petale colorate, cât și despre învățătoarea dibace și blândă, Daria Ivanovna.

”Atunci mai multe femei coseau. Îmi amintesc că mama cosea, rudele. Am învățat și eu și îmi era foarte dragă să văd lucrările mele. La mașina de cusut nu mă apuc, dar brodatul tare îmi este aproape de inimă”, spune femeia.

În că o ie creată de doamna Maria
Ie cusută de Maria Țapu

Perioada în care a lucrat la colhoz a îndepărtat-o de pasiunea pentru cusut. Dar mai aproape de vârsta de pesnsionare, doamna Maria revenea uneori la ustensilele cu care crea lucrările sale.

În ultimii câțiva ani, cămășile pentru bărbații, iile sau basmalele ornamentate cu drag, apar una după alta. Acestea bucură nepoții, copiii și oamenii apropiați căror le sunt oferite, dar și pentru meșteriță brodatul a devenit un fel de leac.

Cămașă pentru bărbați cusută de meșterița din Racovăț

Moartea fiului mai mare i-a șubrezit sănătatea, iar o mână nu mai asculta deloc, povestește doamna Maria cu tristețe în voce. Procedurile medicale nu ajutatu. Femeia a început să coase. Ocupația dragă sufletui îi alina gândurile triste. Încetul cu încetul însă și degetele s-au dezmorțit, iar mâna a devenit ascultătoare.

”Când brodez, uit de durere. Iar dacă nu fac nimic, mă duc de sute de ori până la poartă și înapoi. Cusutul mă ajută foarte mult” spune meșterița. De doi ani doamna Maria nu mai lasă acul din mână, pasiunea devenind un fel de terapie.

Bunica și nepoata în haine brodate cu drag de Maria Țapu

Feciorul și nurorile poartă cu drag cămașa și iile cusute de mama. Nepoții Maria, Ion și Cristi sunt foarte bucuroși când bunica le coase cămăși noi. Nepoțica Maria deja se interesează de brodat, dar bunica o mai aștaptă să crească până îi va putea încredința acul cu ațe colorate. ”Neapărat am s-o învăț și pe Maria să coase, văd că îi place și mă bucur mult”, conchide Maria Țapu.

*HÓBBY — Pasiune, preocupare în afara profesiunii, practicată în timpul liber

*ANUNȚĂ-NE dacă ai o pasiune și vrei să o vadă toată lumea: 0(230) 24073

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.