La  Drochia a fost deschisă prima galerie de artă din nordul Republicii Moldova

0
42

  La Drochia a fost deschisă o galerie de artă, unica de acest gen din nordul Republicii Moldova. Galeria se întinde pe 85 de metri pătraţi şi include trei săli. Pe 13 septembrie, un sculptor din Botoşani va fi primul care îşi va expune lucrările acolo, împreună cu o pictoriţă din Republica Moldova.

 

Directorul instituţiei de artă spune că a fost un vis al său, încă din timpurile în care lucra în Italia. A rămas profund impresionat de galeriile pe care le-a văzut în străinătate şi şi-a dorit una şi în oraşul natal. Zis şi făcut, odată întors acasă şi-a transformat visul în realitate.

DUMITRU POSTOVANU, director, galerie: „Eu am fost şi la Vatican, am avut posibilitatea să vizitez foarte multe, am avut ocazia şi în Austria să vizitez galerii de artă. M-am inspirat de cultura şi toate ideile pe care le-am văzut.”

  Sculptorul roman Alexei Vidraşcu şi pictoriţa Maria Plop, din Republica Moldova, sunt primii care-şi vor expune lucrările de artă în cadrul galeriei. Până atunci, însă, vor fi afişate imagini din creaţia lui Constantin Brâncuşi, aduse de la Soroca.

 DUMITRU POSTOVANU, director, galerie: „Sper ca la 13 septembrie să invităm domnii de peste Prut de la Zona Metropolitană, suntem într-o colaborare foarte mare cu domnul Aurel Milinciuc de la Muzeul Regional din Botoşani. Sper ca instituţia aceasta va deveni un centru turistic pentru inclusiv nordul Moldovei.”

 În parcul din apropiere vor fi aduse cinci perechi de dropii, păsări donate de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Botoşani.

ION DASCĂL, vicepreşedinte, raionul Drochia: „Sperăm ca în continuare să avem o colaborare cât mai fructuoaseă cu Botoşani-ul, ca acest proiect, pe care l-am început să-l derulăm în continuare, noi am demonstrate că putem face şi avem dorinţa de a face, căci ne dorim cu toţii ca şi raionul Drochia să fie inclus în traseele turistice din Republica Moldova, unde să vină turiştii să viziteze acest oraş şi raion frumos, cu nume de pasăre, dropie, care este inclusă în Cartea Roşie şi ne dorim şi un monument cu dropia să aducem la acest muzeu.”

Pentru construcţia galeriei, Consiliul raional a alocat 600 de mii de lei. (SURSA:TVRMoldova)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.