(VIDEO) Mica Unire sărbătorită la Soroca

0
148

Românii din Soroca sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, Mica Unire, eveniment istoric produs la 1869. Profesori de istorie, elevi și soroceni interesați de istoria neamului românesc s-au adunat la biserica Sfinții Martiri Brâncoveni”, unde a avut loc un Te Deum  în amintirea tuturor celor care au contribuit și au votat Unirea Principatelor Române.

“Ziua de 24 ianuarie este o zi de semnificație istorie foarte profundă, pentru că la 24 ianuarie 1859 s-au unit Principatele Române, domnitor al Țării Românești a fost ales Alexandru Ioan Cuza, iar capitala a devenit orașul Iași. Astăzi, la biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” are loc un Te Deum în memoria celor care au votat această unire, cei care au luptat pentru unirea României. Totodată organizăm o conferință științifică cu comunicări, ca să facem cunoștință cât mai aprofundat despre evenimentele acestei perioade”, menționează prof. Ana Bejan, președinta Fundației “Grigore Vieru”.

Profesoara de istorie Angela Zeama le-a vorbit celor prezenți în debutul conferinței despre semnificația acestui eveniment istoric, iar în comunicarea sa, profesorul Mihai Zeama a s-a referit la contextul național și internațional al Unirii Principatelor Române. În cadrul conferinței s-a mai vorbit despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul este organizat cu susținerea Consiliului Unirii și Fundației “Grigore Vieru” din Soroca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.