PREZENTARE DE CARTE. Dor în versuri

0
85

Recent, Centrul de Informare și Documentarea Mihail Sadoveanu a găzduit prezentarea cărții “AICI E VATRA”. Inițiatoarea evenimentului este profesoara de la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, Elena Postolachi.

Autoarea publicației este sora sa Claudia-Selivanov-Gavriliță, o basarabeancă aflată de mai mulți ani în Italia. În toți acești anii aflată departe de cei dragi și de patrie, și-a așternut dorul, și-a demonstrat dragostea, și-a plâns durerile în versuri. Mai întâi în limba română, apoi, cu ajutorul Elenei Damaschin și în limba italiană. Acestea au fost adunate într-o publicație bilingvă. În prefață, Petre Popa menționează: “Tema înstrăinării este una care nu dispare din mintea și sufletul basarabeanului mai mult de un secol. Înstrăinarea de neam, înstrăinarea de părinți și mai actual — înstrăinarea de copii. În lupta pentru existență nu prea avem timp să conștientizăm pericolul dezmoștenirii care ne paște…”

Studentele Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”, au recitat poeziile autoarei atât în limba română, cât și în limba italiană. Iar interpreta de Muzică populară Tamara Boboc-Coșciug, a continuat subiectul dorului, interpretând un cântntec dedicat părinților.

Claudia-Selivanov-Gavriliță s-a născută în satul Socola, fostul Județ Soroca, este absolventa Colegiului de Arte din Soroca și a Institutului de Arte G. Muzicescu (specialitatea dirijor de cor), a activat în calitate de șefă a căminului cultural în satul natal, undea fondat formația folclorică „Sorocleanca”, Festivalul de folclor „Nistrule cu apă rece”. La evenimentul de la Soroca au fost prezenți fiul și nepotul doamnei Claudia, iar mai multe detalii despre autoare, publicul adunat le-a aflat dintr-un filmuleț demonstrat în sala bibliotecii.

Despre sora sa, Elena Postolachi poate vorbi ore în șir, descriind-o ca pe un om foarte talentat, pasionat de frumos și o fire foarte puternică, cărui poezia i-a fost sprijin, refugiu și mod de exprimare chiar și în cele mai grele clipe din viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.