Expoziție cu imagini despre Soroca de odinioară, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului

0
84

O expoziție inedită, cu imagini ce cuprind vechile clădiri ale orașului Soroca, a fost vernisată ieri, la Muzeul de Istorie și Etnografie, în contextul marcării Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Printre primii vizitatori ai expoziției au fost un grup de elevi, în frunte cu profesorul de istorie al Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, Mihai Zeamă. La inaugurare, dascălul le-a povestit despre faima de altădată a județului Soroca și clădirea Zemstvei, care în prezent se ruinează. “Această clădire a fost destul de vestită, doar că nu s-a pus accentul pe păstrarea ei. Intre timp, s-a schimbat configurarea orașului. Anterior, străzile se îndreptau spre Nistru, iar traseul de lângă clădire era pavat cu piatră. Acesta era locul de întâlnire a oamenilor de vază din județ”, a comunicat celor prezenți Zeamă.

În fotografiile expuse se regăsesc fostele clădiri ale muzeului, instituțiilor de învățământ și cele administrative ale județului Soroca, de la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX. “Este o expoziție modestă, dar care are o încărcătură istorică semnificativă. Ea ne arată cum erau înfățișate în trecut vechile clădiri din zona de nord. Aceste fotografii sper să le ofere un imbold tinerilor noștri ca să aprecieze, să prețuiască și să protejeze patrimoniul național”, a spus Victor Botnaru, muzeograf.

Expoziția din incinta muzeului poate fi admirată până la data de 25 septembrie.

Menționăm că, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt marcate în perioada 18-28 septembrie în Republica Moldova și în alte circa 50 de țări.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.