Flori de culoarea focului pentru Grigore Vieru (GALERIE FOTO)

0
200

Astăzi s-a născut poetul Grigore Vieru. În această zi, autoritățile publice locale, alături de oamenii de cultură și zeci de soroceni au depus flori la bustul poetului în parcul “Mihai Eminescu” din Soroca.

Să aducă un omagiu poetului au venit și elevii Colegiului “Mihai Eminescu”, însoțiți de profesori. „Grigore Vieru a scris poezii pentru toți copiii, în special despre părinți”, spune eleva Elena Șerban, pentru care poezia „Nu am moarte cu tine nimic”, semnată de poet, este una din cele mai preferate.

”Opera sa este vie în toate sferele vieții. Ea este întotdeauna alături de mine. Avem amintiri frumoase cu Grigore Vieru. Dumnealui a fost de multe ori la Soroca. Îmi amintesc mereu de cuvintele sale. Sunt poezii care îmi dau tărie, când evenimentele mă depășesc și sunt încurajatoare pentru mine”, ne transmite Eugenia Răilean, directoarea Bibliotecii “Mihail Sadoveanu” din Soroca.

”În memorie mi-a rămas o poezie pentru copii, scrisă de Grigore Vieru: „Pe vale oița/ Paște ierbița/ Floarea o lasă/ Că e tare frumoasă” , a recitat una din versurile care îi reamintește de copilărie Violeta Gușan, Direcția Finanțe.

Menționăm că Grigore Vieru este autorul Abecedarului care a apărut în 1970, fiind elaborat în colaborare cu Spiridon Vangheli. Varianta în grafie latină a acestuia a fost publicată mai târziu, în anul 1989, cu aceiași autori. Vieru a scris, printre multe altele, versurile pentru coloana sonoră a filmului cu desene animate „Maria Mirabela”, una din cele mai îndrăgite și cunoscute pelicule pentru copii.

Evenimentele culturale de comemorare a poetului Grigore Vieru nu se opresc aici. Programa acestei zile arată astfel:

12.00 – „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi” – concurs/dedicație, panou informațional (filiala nr. 1).
13.00 – „Oamenii ce l-au cunoscut pe Grigore Vieru” – întâlnirea copiilor cu părintele Boris, biserica Vasilcău; „Grigore Vieru – o rază mereu dătătoare de viață” – expoziție (filiala pentru copii „St. Grama”).
15.00 – „Grigore Vieru – poetul tuturor copiilor” – prezentare PowerPoint (filiala pentru copii „St. Grama”).
15.00 – „Grigore Vieru la Soroca” – vizionare de film cu luări de atitudine (filiala nr. 4)
15.00 – „Poetul divin al Neamului nostru” – spectacol în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Creangă” (filiala nr. 2)..
16.00 – „Grigore Vieru în muzică” – audieri muzicale pe versurile lui (CDI „M. Sadoveanu”)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.