Cum au marcat sorocenii Ziua Naţională a Culturii (VIDEO)

0
133

 

Soroca a marcat  Ziua Naţională a Culturii. Lucrătorii din domeniu au avut part de un concert festiv, diplome şi multe aprecieri. O adevărată sărbătoare – aşa au apreciat evenimentul oamenii culturii din raion.

Evenimentul s-a desfăşurat în Palatul de Cultură Soroca, unde publicul a fost întâmpinat de meşterii iscusiţi din întreg raionul. Sorocenii au vizitat mai întâi expoziţia cu lucrări de artizanat ai meșterilor populari, care au etalat articole din fibre vegetale, croşetă, broderii, carving etc.

Ulterior, în sala de festivităţi, a avut loc un concert cu participarea colectivelor artistice din raion. Startul festivității l-a dat Ansamblul vocal „Divinitate”, care a impresionat prin vocile deosebite ale artiştilor.

Reprezentanţii domeniului culturii, veniţi din toate colţurile raionului, au cules multiple aprecieri şi cuvinte de susţinere. Mesaje de felicitare au adresat atât Ministerului de resort, cât şi Guvernul, reprezentat prin şeful OT Soroca, Vladimir Ceban. Ministerul Culturii a remarcat aportul mai multor soroceni la valorificarea şi promovarea culturii naţionale şi le-a oferit cât o diplomă de merit, acestea au fost înmânate în cadrul festivităţii.

Ministerul Culturii a oferit diplome, după cum urmează:

Vladimir Nicuţa, vicepreşedintele raionului Soroca

Boris Rotari, primarul comunei Şolcani

Mihai Boldescu, Dirijor al Orchestrei de Fanfară a Palatului de Cultură Soroca, formată în baza Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”

Gheorghe Şefciuc, conducător artistic, Palatului de Cultură Soroca

Semion Lungu,directorul Casei de Cultură, Vădeni

Lilia Ţurcan, contabil-şef, Secţia Cultură şi Turism Soroca

Elena Graur, bibliotecară la biblioteca comunală, Nimereuca

Grigore Voloşciuc, meşter popular, Soroca

Veronica Chiţan, Dirijor al Corului „Orantis”, profesoară la Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu”

Svetolav Tolmaciov, profesor de vioară, Şcoala de Arte „Eugen Coca”

Grigore Bucătaru, şeful Secţiei Cultură şi Turism Soroca

De asemenea, au avut laude şi urări de bine pentru oamenii culturii şi autorităţile raionului Soroca.

Ziua Naţională a Culturii ar trebui să stea la bază, să fie o locomotivă pentru a organiza un eveniment plăcut care va contribui la sporirea culturii  în raionul Soroca şi va sta la baza evenimentelor, care vor fi organizate pe parcurs, a menţionat preşedintele raionului Ghenadie Muntean. În calitate de preşedinte vă asigur că vă voi susţine şi voi promova toate evenimentele culturale, care vor fi înaintate cu bunătate. Ar fi bine ca noi, toţi cetăţenii din raionul Soroca şi din Republica Moldova să contribuim nu doar cu vorba, dar şi cu fapte concrete la susţinerea culturii. Toţi lucrătorii care activează în acest domeniu au nevoie de susţinere şi promovare. Sincere felicitări cu această zi frumoasă, vă doresc realizări frumoase, stablitate şi promovarea tuturor valorilor culturale din raion şi din republică” a mai spus şeful raionului.

Mai multe instituţii de profil şi lucrători ai culturii din raion au fost menţionate cu diplome din partea Preşedintelui raionului, pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturale şi cu prilejul “Zilei Naţionale a Culturii”.

S-au bucurat de Diplome din partea Preşedintelui raionului şi Consiliului raional:

Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”, dire ctor Emil Guţu

Colgiul Pedagogic “Mihai Eminescu”, director Tatiana Vişniovâi

Bulat Nicolae, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografi Soroca

IP Teatrul “Veniamin Apostol”, director Petre Popa

Gâtlan Mihail, primarul comunei Cosăuţi

Marina Omelcenco, specialist Secţiei rationale Cultură şi Turism

Tatiana Curocichina, profesoară, Şcoala de Arte „Eugen Coca”

Tudor Pârlii, profesor , Şcoala de Arte „Eugen Coca”

Eugenia Coşeru, şef Serviciu, CDI „Mihail Sadoveanu”

Emilia Evdochimov, şef Serviciu Fonduri, CDI „Mihail Sadoveanu”

Stela Toma, bibliotecară, Tătărăuca-Veche

Ludmila Prepeliţă, conducătoarea Centrului de meşteşuguri populare „Croşeta fermecată”, Vasilcău

Lucia Bergheu, meşter popular, Soroca

Ion Alexei, corepetitor, Orchestra de muzică populară „Doina Nistrului”, Palatul de Cultură Soroca

Raisa Ciumac, şefa Catedrei Instrumente Populare, Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”

Tatiana Rudei, conducătoare artistică a Corului veteranilor, Palatul de Cultură Soroca

Promotorii frumosului din raion, s-au bucurat mult de aprecierea autorităţilor şi au savurat fiecare minut din eveniment.

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca: “Ziua Culturii pentru mine nu este altceva decât zeci de ani lucraţi în acest sistem, aş zice eu din secolul trecut până într-un nou mileniu şi uite că sunt plin de putere şi simt că pot face  lucruri frumoase. Dacă lucrez în Muzeu asta înseamnă muzeografi, descoperire de noi piese muzeistice, de  păstrare a lo şi promovare a lor, excursii, expoziţii şi întâlniri cu oamenii, prezentări de carte”.

Lidia Manea, conducătoarea Centrului d meşeşuguri populare artistice “Sălcioara”, Rubleniţa: “Sunt foarte mândră că am fost apreciată astăzi la această frumoasă sărbătoare, nu mă opresc aici, o să muncesc mult mai mult. Părerea mea e că fără cultură nu poate exista absolut nimic”.

Simion Lungu meşter popular, Vădeni: “Este o onoare pentru mine această diplomă, activez din anii 70 în cultură, aproape o viaţă de om. Nu regret deloc, cu toate că a fost şi greu şi uşor, dar arta este mereu fumoasă şi înălţătoare”.

Nina Manea, conducătoare a Centrului de meşteşuguri popular „Meşteriţa”, Căinarii Vechi: „Activez în cultură de patru ani, în calitate de  conducătoare a Centrului de meşteşuguri, unde promovăm ţesutul artistic, dar de o viaţă întreagă practic arta covorului şi alte meşteşuguri. Astăzi pentru noi este o adevărată sărbătoare, iar diploma cu care am fost menţionată mă motivează să mă gândesc la mai mult şi la mai mare”.

        

Ziua Naţională a Culturii cred că este ziua poporului în întregim, opinează  Grigore Bucătaru, şeful Secţiei Cultură şi Turism Soroca. Şi cred că în această zi ar trebui să fie toate domeniile culturii şi să fie în vizor toţi aci care  îngrijesc acest domeniu, începând de la scriitori, muzicieni, compozitori, coregrafi, toţi  cei care au grijă de spiritual acestui domeniu. Dacă vorbim despre anul care a trecut, Soroca are un potenţial cultural destul de vast. Afară de evenimentele de bază n străduim să vnim cu ceva inedit. A fost în prmiere desfăşurat Festivalul Epigramei cu epigramişti din România şi Moldova. Déjà tradiţionalul Festivalul Mărului, cartea de vizită a sorocii, Festivalul “Victor Postolachi”, “Cu noi ste Dumnezeu” ş.a. impotant ste că  în spatele acestor activităţi sunt oamni, apreciaţi azi atât de Ministerul Culturii, cât şi de  preşedintele raionului, Consiliului raional Soroca şi de Secţia Cultură şi Turism” a mai spus domnul Bucătaru.

Diplome din partea Secţiei Cultură şi Turism Soroca:

Şcoala de Arte Plastice, or. Soroca, director Galina Fratea

Şcoala de Arte pentru copii „Eugen Coca”, director Galina Zeabliţchi

Aliona Lisnic, profesoară la Colegiu de Arte „Nicolae Botgros”

Vladimir Zagaevschi, profesor la Şcoala de Arte pentru copii „Eugen Coca”,

Serghei Groza, profesor la Colegiu de Arte „Nicolae Botgros”

Maia Şevciuc, şefa Catedrei Coreografie, Colegiu de Arte „Nicolae Botgros”

Ion Sochircă, conducător artistic al Formaţiei Folclorice „Stejarul”, Dubna

Ion Cebotari, corepetitor al Formaţiei Folclorice „Stejarul”, Dubna

Anatol Tacu, acompaniator al Corului de copii „Vocile Nistrene, Cosăuţi”

Centrul de Documentare şi Informare, Soroca, director Eugenia Railean

Raisa Chisăliţă, Secţia Fonduri, biblioteca „Mihail Sadoveanu”

Maria Purici, şefa Filialei pentru copii „Steliana Grama”, Soroca

Constantin Ciumac, directorul Casei de Cultură Cosăuţi

Lidia Manea, meşter popular, Rubleniţa

Valentina Plop, meşter Popular, Soroca

Nina Manea, meşter popular, Centrul de meşteşuguri popular „Meşteriţa”, Căinarii Vechi

Elena Culibaba, meşter popular, Soroca

Ziua Naţională a Culturii, este marcată anual la 15 ianuarie, în ziua de naştere a poetului  Mihai Eminescu. La decizia autorităţilor raionale, în acest an, sărbătoarea a fost marcată la 19 ianuarie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.