O nouă piatră comemorativă dezvelită lângă Cetatea Sorocii

La inițiativa Ambasadei Republicii Polone, cu susținerea Ministerului Culturii și administrației publice locale, în aria adiacentă a Cetății Soroca a fost inaugurată o piatră comemorativă dedicată polonezilor care au murit sub zidurile Cetății și nu numai.

Localitatea a fost nu doar o singură dată teatrul unor războaie dintre Regatul polonez și Imperiul Otoman, Soroca fiind nu doar punct de trecere a oștilor poloneze peste Nistru, dar chiar teatru de operațiuni militare.

În anul 1691, Cetatea a fost ocupată de o unitate poloneză, condusă de polcovnicul K. Rappe. După un an de zile armata moldo-turcă-tătară, în frunte cu Constantin Cantemir a încercat să recucerească Cetatea și orașul Soroca. Ambele părți au suferit pierderi mari. Cantemir a fost nevoit să ridice asediul, însă polonezii au rezistat și oastea turco-tătară s-a retras.

Pământul nostru străbun a împăcat în acea perioadă pe toți reprezentanții din tabere diferite, oferindu-le loc de tihnă veșnică.

Evenimentul în sine este un act creștin și o încercare de a mai păstra o filă de istorie din relația moldo-poloneză, cu bune și cu rele.

La evenimentul de inaugurare au participat Ambasada Republicii polone, ministrul Culturii, Monica Babuc, președintele raionului, Mihai Mâțu și primarul orașului, Victor Său, fețe bisericești care au sfințit monumentul, membri ai comunității poloneze din Soroca, care au adus un raport esențial la ridicarea acestui monument.

Nicolae Bulat,

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română
1 comments

Ca intotdeauna la astfel de evenimente participa antipaticii Sorocii mai anuntati din timp sa avem posibilitate si societatea civila sa participam la posibilitatea acestor evenimente la care vin demnitari de la Chisinau nu creati o gloata din persoane convenabile voua , invata-ti din greseli si schimbativa odata . Sunteti niste angajati in favoarea cetatenilor si intelegeti locul vostru in societate Monumentul e facut pentru cetateni si ei ar trebui sa comenteze astfel de beneficii dar voi daca ati sta in urma si v-ati proslavi prin fapte nu prin vorbe ati fi de neinlocuit.Sincer mi-i scirba sa es la vre-un eveniment stiind ca o sa vorbeasca aceeasi si niciodata n-a sa fie respectate opiniile cetatenilor orasului Soroca. Bunelul meu a murit in Polonia si cred ca existau persoane mult mai concrete care ar fi putut din suflet sa multumeasca aceste cadouri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.