Emoţii de toamnă

La 22 octombrie în ospeţie la soroceni a venit Teatrul “Alexei Mateevici” din Chişinău cu un spectacol de poezie autumnală. Reprezentaţia teatrală a fost jucată de două ori în aceiaşi zi pe scena oferită de gazde, şi anume cea a teatrului “Veniamin Apostol”. Spectacolul “Emoţii de toamnă” conţine selecţii de versuri româneşti aşezate într-o consecutivitate ce par mai degrabă o poezie mare decât mai multe strofe îmbinate.

Actorul şi regizorul Nicolae Jelescu, este cel care a semnat scenariul dar şi regia spectacolului. “Poezia este un balsam, iar cel care nu a citit o poezie în viaţa lui este un om sărac. Pentru că poezia este ce avem noi mai frumos. Eu le spun deseori studenţilor, dacă nu aveţi timp să citiţi un roman că-i lung, are 400-500 de pagini, citiţi o poezie de 4 strofe în fiecare zi şi atât de mult omul îşi îmbogăţeşte sufletul. Noi zicem că nu avem bagajul de cuvinte să ne exprimăm şi nu este de vină societatea ori limba cea moldovenească pe care am avut-o, este de vină faptul că nu am citit” afirmă directorul artistic al teatrului “Alexei Mateevici”.

Teatrul Poetic în ospeţie la Soroca
Teatrul Poetic în ospeţie la Soroca

Printre cei care au admirat spectacolul a fost şi Nelea Zgardan, profesoară de limbă şi literatură română care a însoţit un grup de elevi de la liceul teoretic “Petru Rareş” din oraş. “Când am auzit că vine Teatrul “Alexei Mateevici”, mai ales că am mai fost la aşa spectacole, chiar aşteptam ziua de astăzi cu nerăbdare. Băieţii au rămas muţi, mă gândeam că pentru vârsta lor “Emoţii de toamnă” este prea complicat. Dar am rămas mulţumiţi toţi, ploaia cea feciorelnică i-a lăsat pe toţi într-un ascunziş. Tinereţea ce e ascunsă undeva m-a făcut să lăcrimez” se destăinuie spectatoarea.

Poeziile care au răsunat de pe scenă sunt din creaţia poeţilor Nichita Stănescu, George Bacovia, Octavian Goga, George Topârceanu, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Lucian Avramescu, Valeriu Matei, Leonida Lari şi Vasile Romanciuc.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.