Sarcina sistemului ştiinţific al agrotehnicii constă în îndestularea creşterii productivităţii tuturor culturilor agricole şi restabilirea neîncetată a creşterii fertilităţii solului în condiţii economice concrete. Agrotehnica include introducerea însuşirii asolamentelor ştiinţifice, sistema prelucrării solului, sistema utilizării îngrăşămintelor, protecţia plantelor de boli şi dăunători şi alte măsuri legate de producerea agricolă. Asolamentul este succesiunea culturilor de câmp, utilizarea mijloacelor de bază agrotehnice şi economico-organizatorice a utilizării câmpurilor.
Asolamentul este argumentul ştiinţific alternării culturilor agricole în timp, pe câmpuri. Iar la noi mulţi ”agricultori’’ nici nu cunosc ce-i acesta asolament. Nu se respectă rotaţia culturilor, fapt ce duce la scăderea fertilităţii solului. În ultimii 20 de ani, îngrăşăminte organice nu se introduc, din această cauză are loc scăderea fertilităţii solului. Nu se prelucrează corect câmpurile. De exemplu, prelucrarea de-a lungul pantei, arderea miriştii etc. aduce la scăderea fertilităţii solului.
Fiind la un seminar, l-am întrebat pe un om de ştiinţă din Olanda care sunt avantajele ţării noastre în agricultură, că dezavantajele le cunoaştem. El a răspuns că pământurile de la Carpaţi până la Marea Neagră sunt foarte bune, bogate în cernoziomuri. Nici o ţară în Europa nu are o producţie cu aşa gust şi miros. Vorbim despre fructe.
Strămoşii noştri ne-au lăsat o bogăţie enormă. Şi aş vrea să vă spun că naţiunea care distruge pământul se autodistruge. Pentru a se forma un strat de 1 cm de cernoziom trebuie să treacă 100 de ani. În legislaţie trebuie incluse unele schimbări ca să avem ce lăsa pentru urmaşii urmaşilor noştri. Componentele principale care contribuie la obţinerea roadei bogate sunt: asolamentul (rotaţia culturilor); tehnologia de prelucrare a solului; tehnologia şi aplicarea îngrăşămintelor (îngrăşăminte organice); seminţe de calitate înaltă şi material săditor; tehnologii avansate; specialişti cu studii în domeniu (care lipsesc); asortimentul tehnicii agricole.
Spre exemplu, gospodăriile care tind spre respectarea măsurilor enumerate mai sus obţin rezultate îmbucurătoare: ”AMG-Kernel” SRL, care respectă toate cerinţele şi are specialişti de o calificare înaltă, datorită acestora producţia la 90% este exportată ca producţie Bio în UE; SA ”Alfa-Nistru”, SRL ”Tehrubsor”, SRL ”Milen-Agro-Prim”, GȚ ”V. Marciuc”, SRL ”Oclanda-Agro”, SRL ”Visagromag”, SRL ”Scripta-Prim”, SRL ”Ilina”. Aceasta ne mai dovedeşte odată că acolo unde se respectă cerinţele sus-menţionate sunt şi rezultate.
Valeriu Spoialo,
șef adjunct ST DRSA Soroca