Cu acte în regulă, dar în pericol. Problema caselor construite de-a lungul liniilor de înaltă tensiune

0
78

Acum un an, Eugen se muta, cu întreaga familie, în casă nouă. La semnarea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului i s-a spus că liniile de înaltă tensiune din apropierea blocului sunt deconectate. „Când am aflat că am fost mințiți, nu mai aveam încotro”, spune bărbatul. La fel ca Eugen, în fiecare an, zeci de familii din municipiul Chișinău își riscă viața locuind în case sau blocuri construite în preajma liniilor de tensiune înaltă. Accidentele de electrocutare sau incendiile sunt doar câteva dintre riscurile la care se expun. Regulamentele în vigoare par să se bată cap în cap, iar când li se cer explicații, autoritățile spun că își fac munca fără încălcări.

 

 

Poveștile lui Eugen și a lui Andrei sunt similare cu multe alte cazuri în mun. Chișinău, iar asta deoarece construcția acestor case nu a fost coordonată cu proprietarii rețelelor electrice. Încălcările se comit la mai multe niveluri, începând cu respectarea reglementărilor privind zona de protecție a rețelelor electrice. În consecință, locatarii sunt cei care își pun viața în pericol.

 

„Unica alternativă pentru casele construite în zone interzise rămâne demolarea”

 

 

Specialistul în comunicare de la „Gas Natural Fenosa”, Vasile Gribincea, ne-a spus că astfel de încălcări se constată atunci când autoritățile publice locale atribuie loturi de pământ cu destinații diferite, iar beneficiarii (agenți economici, persoane fizice) le utilizează în scopul construcțiilor capitale fără a-și coordona acțiunile cu întreprinderea ce gestionează rețelele electrice. Există o serie de proceduri care sunt efectuate atunci când sunt depistate astfel de încălcări. Gribincea spune că această problemă poate fi soluționată doar în cazul în care atât autoritățile, cât și agenții economici, arhitecții, dar și locatarii își vor da interesul și vor dori să schimbe situația.

 

 

Informațiile privind normele ce trebuie respectate în raport cu liniile de tensiune înaltă se regăsesc în REGULAMENTUL cu privire la protecţia reţelelor electrice. Prin urmare, atunci când se planifică o construcție, trebuie să se țină cont inclusiv de parametrii stipulați în Regulament.

 

 

Vina și responsabilitatea pentru aceste eventualele încălcări admise nu o poartă doar autoritățile sau cei care eliberează autorizații, dar și proprietarii, care ar trebui să se informeze foarte bine înainte să înceapă construcția unei case sau să o achiziționeze.

Potrivit agenților imobiliari, atunci când adună banii, oamenii se grăbesc să cumpere case fără a sta mult pe gânduri, iar liniile de tensiune înaltă rămân pe ultimul loc sau, mai grav, nu sunt luate în considerație deloc. „Majoritatea oamenilor nu abordează subiectu cu responsabilitate”, susține Eugen Toma, agent imobiliar.

 

 

Consecințe: Afectarea sistemului nervos și schimbarea componenței sanguine

 

Liniile de tensiune înaltă din preajma caselor, blocurilor locative sau altor construcții reprezintă un pericol pentru oameni. Printre riscuri se numără atât incendiile, cât și diverse afecțiuni de sănătate.

 

 

Este important să cunoaștem că acţiunea câmpului electric asupra sănătăţii oamenilor depinde de cât de înaltă e tensiunea care trece prin liniile electrice, intensitatea şi durata acţiunii. Şeful laboratorului controlul factorilor fizici din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, Constantin Iularji, ne-a explicat cu ce afecțiuni se pot pomeni cei care locuiesc în preajma liniilor de tensiune înaltă.

Acţiunea câmpului electric asupra organismului uman se poate manifesta diferit: dureri de cap, slăbiciuni, excitare uşoară, iritabilitate, somnolenţă sau insomnie, scăderea memoriei, dureri în regiunea cordului. De asemenea, oamenii se pot confrunta cu tulburări ale sistemului nervos central și cardiovascular, precum și modificări în componența sângelui”, explică Iularji.

 

Între încălcări, avertizări și amenzi

 

Exemplu de încălcare a zonei de protecție a liniilor de tensiune înaltă, mun. Chișinău

 

Reprezentanții companiei care distribuie energia electrică spun că în cazul reţelelor de tensiune înaltă – 35-110 kV – au fost prezentate avertizări în 31 de cazuri (de încălcare), dintre care în 23 de cazuri au fost întocmite acte de constatare a încălcării, iar în 27 de cazuri s-au aplicat amenzi conform proceselor verbale contravenţionale.

În reţelele de distribuţie cu nivelul de tensiune de 10 kV şi 0,4 kV din sectorul Chişinău sunt înregistrate 77 de încălcări ale zonei de protecţie a LEA, dintre care două cazuri au ajuns în instanţele de judecată. Pe o cauză instanța s-a pronunțat deja, astfel zona de protecție urmează să fie restabilită, iar cheltuielile vor fi suportate de persoana care a trecut peste distanța admisibilă și și-a construit casa.

Amenzile aplicate persoanelor care încalcă zona de protecţie a reţelelor electrice sunt încasate în favoarea statului, iar cheltuielile generate de lucrările de restabilire a stării iniţiale a zonei de protecţie revin în totalitate celor care au comis încălcarea.

Chiar dacă riscă și suportă amenzi, oamenii își expun sănătatea la diverse pericole și continuă să construiască asemenea case.

 

Exemplu de încălcare a zonei de protecție a liniilor de tensiune înaltă, mun. Chișinău

 

Cei de la Gas Natural Fenosa spun că această problemă trebuie rezolvată împreună cu autoritățile publice locale care eliberează autorizații pentru aceste construcții. De asemenea, responsabili sunt și arhitecții, care elaborează proiecte de construire a imobilelor. Aceștia ar trebui să refuze din start proiectele unde s-au admis încălcări ale normelor de amplasare a construcției în raport cu liniile de tensiune înaltă.

Arhitectul-șef din Durlești spune că fără acordul Gas Natural Fenosa nu sunt eliberate autorizații de construcție. Casele care încalcă normele de amplasare sunt vechi sau au obținut autorizații în urma unui proces de judecată. În celelalte cazuri, proprietarii caselor coordonează cu furnizorul de curent.

O parte din construcții sunt vechi. Fără acordul Fenosa noi nu eliberăm autorizații de construcții. Sunt momente când proprietarii merg în judecată, iar mai apoi judecata ne obligă să eliberăm certificatul de urbanism și autorizația de construcție”, explică arhitectul șef din Durlești, Angela Durleșteanu.

 

Exemplu de încălcare a zonei de protecție a liniilor de tensiune înaltă, mun. Chișinău

 

Cei de la Primăria Chișinău de asemenea au specificat că problema caselor construite pe lângă liniile de tensiune înaltă se atestă în cazul construcțiilor mai vechi, care au fost ridicate la etapa dezvoltării orașului Chișinău. De asemenea, aceștia au menționat că în lege nu se regăsesc norme care ar interzice amplasarea blocurilor locative pe lângă liniile electrice de tensiune înaltă, iar regulile privind protecția populației împotriva influenței câmpului electromagnetic nu prevăd necesitatea creării zonelor sanitare de protecție.

Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice admite amplasamentul blocurilor locative în zonele de protecție ale acestora, cu condiția obținerii acordului în scris de la întreprinderea de rețele electrice (ÎRE). Potrivit aceluiași Regulament, obligația de a coordona cu ÎRE locurile posibile de amplasare a caselor de locuit, clădirilor și construcțiilor, până la eliberarea autorizațiilor de construcție a acestora, revine organelor administrației publice locale sau altor persoane juridice”, a menționat șeful Direcției infrastructură edilitară din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare a CMC, Alexandru Boldesco.

 

Mai multe regulamente care se bat cap în cap

 

Din toate actele normative, conform actului ierarhic superior, în practica de construcție se aplică Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice. Acesta stipulează norme care interzic amplasarea construcțiilor pe lângă liniile de înaltă tensiune (punctul 17 din Hotărâre spune că în zonele de protecţie a reţelelor electrice se interzice efectuarea, fără acordul în scris al ÎRE, a oricăror acţiuni ce pot conduce la perturbarea funcţionării normale a reţelelor electrice, la deteriorarea acestora sau la accidente). Această interzicere, ori altele de acest gen nu se regăsesc în alte Regulamente (LEGE Nr. 124  cu privire la energia electricăLEGE Nr. 174 cu privire la energeticăLEGE Nr. 10 cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice), după care se conduc autoritățile când eliberează autorizații pentru construirea blocurilor în preajma liniilor de tensiune înaltă.

Totodată, cei de la Primărie precizează că nici în Hotărârea Guvernului nr. 514 nu e vorba de interzicere, pentru că oamenii pot ridica case cu acordul proprietarilor rețelelor electrice. Cei de la Gas Natural Fenosa ne-au spus însă că, în cazul în care construcția urmează să fie ridicată în zona de protecție a liniilor de tensiune înaltă, ei nu eliberează autorizații.

 

Exemplu de încălcare a zonei de protecție a liniilor de tensiune înaltă, mun. Chișinău

 

Regulamentele respective se bat cap în cap, iar acest lucru l-au recunoscut și cei de la Primărie.

„Trebuie să fie creat un sistem cu o structură ierarhică a acestora bine determinată. De asemenea, este necesară eficientizarea activității administrației publice de toate nivelurile, cât și a investitorilor, beneficiarilor și antreprenorilor lucrărilor de construcție”, explică Boldesco.

Atunci când am cerut explicații și am încercat să aflăm cum poate fi rezolvată problema, autoritățile și-au pasat responsabilitatea și ne-au asigurat că fiecare își face munca fără încălcări, „conform normelor stabilite”. Totuși, pe lângă liniile de tensiune înaltă se construiesc case în continuare, oamenii sunt expuși pericolului.


Articolul precedentFotografia zilei: A fost semnată înțelegerea de cooperare între Raionul Soroca și Județul Suceava
Articolul următorS-au născut în perioada  19 – 25 martie 2018
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.