Cosăuţi, Cremenciug, Dubna şi Ocolina — destinaţii turistice cu potenţial

0
116

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

La Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca a fost vernisată expoziţia cu genericul „Satul ca destinaţie turistică”. Aceasta a fost organizată de Secţia cultură şi turism în parteneriat cu primăriile Cosăuţi, Cremenciug, Dubna şi Ocolina, iar dacă iniţial evenimentul urma să se limiteze la o expoziţie de fotografii, reprezentaţii acestor sate au mai adus şi diverse exponate care le reprezintă localităţile.

Ansamblul folcloric “Stejărel” din Dubna a venit cu mai multe cântece ce ne readuc la tradiţiile noastre muzicale. Evenimentul se doreşte a fi un catalizator al dezvoltării turismului rural şi are ca scop reanimarea legendelor, povestirilor şi tradiţiilor naţionale prin prezentarea şi păstrarea modului autentic de viaţă al sătenilor. Expoziţia va putea fi vizitată până la 27 octombrie, iar intrarea este liberă.

Aurica Usatiuc, satul Cosăuţi: Cosăuţiul are, în primul rând, piatra care ne caracterizează. Cei care vin la Cosăuţi pot vedea mănăstirea, muzeul, casa de cultură şi foarte multe monumente localizate pe teritoriul satului. Avem şi rezervaţia peisagistică “Stânca-Jeloboc”. Avem şi o cetăţuie geto-dacică la care foarte mulţi ani în urmă s-au efectuat săpături arheologice.

Galina Ceban, satul Cremenciug:  Cremenciugul este situat la nordul raionului, iar în 2011 am sărbătorit 400 de ani de la prima atestare documentară. Satul este vestit prin Ţiglău, care se ridică deasupra Nistrului la 164 de metri. Este vestit şi prin biserica cu hramul Sf. Ioan Teologul. Satul nostru este vizitat de foarte mulţi turişti, iar localnicii, dar şi oameni din alte raioane obişnuiesc să vină la odihnă între satele Cremenciug şi Holoşniţa. Acolo chiar ar fi bine de construit un local special pentru turişti.

Ion Perciun, satul Dubna: Satul Dubna este unul foarte pitoresc, dealurile şi iazurile sunt frumoase. Avem şi o bucăţică de pădure, iar vederea din Dealul Dubnei este foarte frumoasă. La noi se află şi casa unde a crescut Veniamin Apostol.

Olga Moraru, satul Ocolina: Aşezarea satului este pitorească sub o geană de pădure cu poieni frumoase. Biserica este din 1745 şi este un monument cu arhitectură specifică veche. La Ocolina se găseşte şi mormântul lui Anton Kersnovski.

Ion Perciun, satul Dubna: Satul Dubna este unul foarte pitoresc, dealurile şi iazurile sunt frumoase. Avem şi o bucăţică de pădure, iar vederea din Dealul Dubnei este foarte frumoasă. La noi se află şi casa unde a crescut Veniamin Apostol.


Articolul precedentUn nou director la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”
Articolul următorFestivalul Mărului 2016: Expozițiile producătorilor agricoli (FOTO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.