“Copii ai foametei” din satul Trifăuți, județul Soroca, surprinși într-o fotografie din Expoziția „Foametea din anii 1946–1947 în RSS Moldovenească”

0
178

În fiecare a treia zi de sâmbătă a lunii aprilie, în Republica Moldova este comemorată marea tragedie a basarabenilor – foametea organizată de regimul stalinist în anii 1946-1947. Evenimentul este marcat în acest an de o expoziție virtuală realizată de Agenția Națională a Arhivelor. În una dintre fotografii, realizată în 1947, sunt surprinși “Copii ai foametei” din satul Trifăuți, județul Soroca.

“Foametea sovietică din anii 1946–1947 a răpus viața a cel puțin un milion de persoane, fiind cea mai cumplită în RSS Modovenească. Cu această concluzie sunt de acord atât istorici din Rusia (Zima, 1996), cât și din Occident (Ellman, 2000; Wheatcroft, 2012, 2018). Astfel, potrivit documentelor de arhivă, foametea din RSS Moldovenească a fost de zece ori mai devastatoare decât în Rusia și de 5 ori decât în Ucraina (Ellman, 2000). Regimul a recunoscut faptul că, în total, nu mai puțin de 400 000 de persoane au suferit acut de foame, dintre care cel puțin 123 mii au murit, înregistrându-se și nu mai puțin de 151 de cazuri de canibalism. De aceea, foametea postbelică din RSS Moldovenească reprezintă cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării, mai cumplit decât deportările în masă după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Un număr impunător de documente de arhivă indică asupra factorului politic ca declanşator al cataclismului social şi al dezastrului umanitar care a urmat” scriu organizatorii expoziției.

Expoziția poate fi văzută integral pe link-ul de mai jos – https://arhiva.gov.md/foametea-din-anii-1946-1947-in-rss-moldoveneasca/


Articolul precedentNistrul devine tot mai mare și la Soroca / VIDEO
Articolul următorDiferențele dintre jicama și cartofi. Când se plantează înlocuitorii tuberculului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.