Ziarul Observatorul de Nord în parteneriat cu Primăria Soroca a desfăşurat consultaţii publice cu genericul „Sporirea transparenţei investiţiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităţii”. În cadrul şedinţei s-au discutat principalele domenii de investiţii capitale pentru anul 2016, printre care: construcţia unei staţii de epurare, reparaţia drumurilor, iluminarea stradală, managementul deşeurilor şi salubrizarea oraşului.
Au participat la eveniment, locuitori ai oraşului Soroca, Primarul Victor Său, consilieri orăşeneşti, reprezentanţi ai Centrului de Sănătate Publică Soroca, Inspecţiei Ecologice, Camerei de Comerţ şi Industrie, ONG.
În debutul şedinţei, primarul Victor Său a informat despre principalele proiecte de investiţii capitale desfăşurate în urbe, precum şi despre cele planificate pentru 2016.
Victor Său, primarul oraşului Soroca:
„Am investit până acum banii publici şi banii atraşi din investiţii extrabugetare, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca (CR), Consiliul orăşenesc (CO) în reparaţia capitală a străzilor centrale; în restaurarea cetăţii. Este vorba de două milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Soroca, inclusiv amenajarea parcului din preajmă şi reparaţia drumurilor şi trotuarelor din or. Soroca; alte surse au fost atrase din proiectul Eficienţă Energetică, utilizați la liceele „Constantin Stere” şi „Ion Creangă”; la finele lui 2015 a fost atras un proiect de investiţii prin care este amenajat parcul de la Soroca Nouă. Pentru 2016 CO a decis să fie alocate circa patru milioane de lei pentru amenajarea oraşului, îndeosebi pentru reparaţia capitală şi curentă a drumurilor, dintre care: 1,2 milioane lei pentru reparaţia str. Renaşterii, unde se va face nivelarea străzii. Pentru str. Bolintineanu se propun 600 mii lei pentru a o face din beton. Alţi 1,4 milioane lei costă aplicarea unui strat de nivelare a str. V. Stroescu. Suma de 450 mii lei va fi investită reparaţia trotuarelor pe str. Independenţei şi Alexandru cel Bun. CO participă într-un proiect atras graţie semnării Convenţiei primarilor, o investiţie de 265 mii euro, dintre care contribuţia primăriei orăşeneşti este de 65 mii euro. Este vorba de o investiţie pentru schimbarea iluminării stradale pentru toate străzile centrale. Toate felinarele vechi vor fi folosite pentru străzile secundare. Pentru 2016 ne propunem investiţie capitală în iluminarea stradală. CO a decis şi majorarea un pic a sumei pentru achitarea curentului electric în legătură cu majorarea numărului de lămpi pe străzi şi a tarifului la energie electrică. Se va investi şi în amenajarea instituţiilor preşcolare, de care este responsabil CO. Cât priveşte staţia de epurare, anterior a fost atrasă o investiţie de 5 milioane dolari pentru construcţia staţiei de epurare de tip ZUC. Terenul de 10 ha era selectat, pe teritoriul primăriei Egoreni, transmis şi înregistrat pentru construcţia staţiei. Dar s-a implicat politicul şi locuitorii satului Egoreni, care au fost categoric împotriva construcţiei staţiei de epurare. Banca Mondială a retras banii pentru staţie în favoarea altor proiecte în alte ţări. Administraţia precedentă a semnat un acord cu guvernul Sloveniei şi o întreprindere din Slovenia este gata să finanţeze construcţia unei staţii de epurare la Soroca, condiţiile se discută. Se solicită un garant — Guvernul RM. Am avut câteva întâlniri la ministrul Mediului şi Cancelaria de Stat, dar nu fiecare este gata să-şi asume responsabilitatea de a pregăti toate actele, deoarece schimbările guvernului la fiecare trei luni pune pe gânduri şi investitorii dacă merită să investească în RM.
Începem toată procedura din nou, semnarea acordului, pregătirea documentelor către Hotărârea de Guvern, astfel încât garant să fie Guvernul, responsabil să fie Ministrul Finanţelor şi cel mai important – cine va fi unitatea de implementare a proiectului. Noi propunem să fie Ministerul Mediului, care are specialişti în astfel de investiții, astfel guvernul va ţine la control banii publici. Există decizia CO de a folosi terenul de la Soroca Nouă pentru construcţia staţiei de epurare, astfel sunt două decizii despre locaţia staţiei. Continuă în regim normal proiectul Casa socială, sperăm să reuşim în termen darea în exploatare”.
Cei prezenţi s-au dat cu părerea, au pus întrebări, majoritatea referindu-se la construcţia staţiei de epurare, o problemă veche şi durută a oraşului Soroca.
Maria Cernopâscaia, specialista Centrului de Sănătate Publică s-a interesat:
„Alegerea terenului pentru amplasarea staţiei, la Soroca Nouă, a fost coordonat cu Centrul Naţional de Sănătate Publică? Deoarece acest teren este amplasat în zona de protecţie a r. Nistru, 1000 metri”. „Este terenul propus, dar pentru aprobare trebuie efectuat un studiu de fezabilitate, după care se ia o decizie. Dacă va fi de tip ZUC, trebuie amplasată mai departe de râu, dar cea de tip închis se acceptă şi la distanţa de 50 de metri” a răspuns edilul.
Sorocenii au vorbit mult despre calitatea specialiştilor antrenaţi în implementarea diferitor proiecte în Soroca, locaţia staţiei de epurare, amintindu-şi că staţia veche se mai află încă, oficial, pe teritoriul statului vecin. Deşi nu este demult funcţională, până în prezent se cheltuiesc bani pentru întreţinere acesteia.
Victor Său:
„Am apelat de multe ori la colegii din Ucraina să nu ne îngrădească accesul spre acea aşa-zisa staţie de epurare din Ţekinovka, ei au acţionat în judecată să ia terenul care aparţine RM, au dreptul să-l naţionalizeze. Am rugat autorităţile raionului Yampol şi Gubernatorul să mai abţină procesul, pentru ca noi să hotărâm locul amplasării staţiei în RM, să avem o alternativă”.
Boris Ivasi, ex-preşedintele raionului:
„În 1965 autorităţile sorocene de pe timpuri au procurat 5 ha din Ţekinovka, acest teritoriu est teritoriul RM, altă întrebare că aşa uşor RM, care 200 metri nicidecum nu le putea lua la Giurgiuleşti, 5 ha le-a dat părţii ucrainene, deşi s-au plătit bani. Asta nu este o încălcare? Noi am avut în trecut contracte de arendă cu Ţekinovka, cum poţi să faci arendă cu ceea ce îţi aparţine ţie? Problema dată a fost abordată de zeci de ori, nu se doreşte soluţionarea ei. Referitor la staţia de epurare, părerea mea este folosirea sistemului gravitaţional pe care îl avem aici. Dacă vrem să avem un viitor, ca acele staţii de epurare care vor fi construite serviciile care vor fi propuse să fie mult mai ieftine, deoarece a pompa reziduurile până la stadion sau din deal e foarte complicat”.
Evghenii Crudu:
„Ca cetăţean, mă interesează cel mai important aspect al proiectului staţia de epurare, cheltuielile energetice, doar cele de exploatare. Deci cât ne va costa 1 m3 de ape reziduale epurate? Cetăţeanul trebuie să cunoască.
Alt aspect — securitatea energetică. Sistemul vechi avea două linii de alimentare cu energie electrică, una din Ucraina, a doua de la noi. Întru susţinerea domnului Ivasi pot adăuga că pentru prelucrarea apelor reziduale şi celor pluviale este utilizată gravitaţia, deci cheltuielile energetice se reduc. Desigur, relieful oraşului este neobişnuit, trebuie şi asta de luat în calcul, nu în zadar cândva staţia de epurare a fost amplasată de cealaltă parte a Nistrului. Sunt momente tehnice, care trebuie de soluţionat, dar faptul că staţia de epurare este necesară nu se pune la îndoială”.
Victor Cobăsneanu, jurnalist:
„Ceea ce a fost bun în sec. XX este una, ce este în sec. XXI este alta. Adică ştiinţa, inclusiv şi în materie de staţii de epurare, merge înainte, deci ceea ce a fost bun în anii ’90 în Uniunea Sovietică nu mai este astăzi valabil, eu nu zic că legile gravitaţiei au fost şi au rămas. Marea problemă a RM e că noi, societatea civilă, ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. Adică se consultă lumea cu noi datorită unor principii democratice, dar ultimul cuvânt rămâne totuşi să-l spună specialiştii. Dacă mergem după principiul că suntem înconjuraţi numai de duşmani care vor numai răul, noi niciodată nu vom construi staţie de epurare. Aceeaşi Slovenie va spune: dacă voi ne puneţi atâtea condiţii, noi ne luăm banii şi mergem în altă ţară care ne va crede că nu vrem răul”.
Vasile Apreotesei:
„Ca locuitor al oraşului, în apropierea râului Nistru, mă interesez dacă a luat cineva proba de aer din preajma cetăţii, să vadă ce prezintă acest aer, ce boli poate provoca. Toată lumea care vine la cetate se ţine de nas şi ne întreabă cum trăim aici. Ar trebui să nu ne gândim pentru un viitor prea îndepărtat, haideţi să facem această staţie de epurare şi să fim în rând cu lumea. Pentru ce am mai reparat cetatea aceasta? Trebuie să fim mai responsabili. Trebuie să facem o adunare generală a oraşului, dacă trebuie să semnăm un demers în susţinerea acestei cauze în toate instanţele”.
Alina Burghelea:
„Sunt la acest eveniment în primul rând pentru a mă informa. Totodată, nu sunt de acord cu opinia precum că nu trebuie să se implice societatea civilă în proiectul staţiei de epurare, dar să ne bazăm doar pe opinia specialiştilor. Contează mult opinia cetăţenilor, inclusiv a tinerilor. Noi, tinerii, am putea să ne implicăm prin a efectua nişte sondajedespreopinia cetăţenilor”.
Vadim Sârghi, consilier orăşenesc:
”Dorim sau nu, avem nostalgii după tehnica veche sau nu, trebuie să mergem înainte. Referitor la modelul staţiei de epurare puse în discuţie în prezent, cum sunt în Slovenia sau alte ţări, ele deja sunt învechite. Există mai noi, mai performante, care se tratează cu bacterii, nu dau miros şi disconfort. Această staţie de epurare trebuie să fie, este imposibil să aducem la un cataclism natural râul Nistru. Altă problemă este că societatea trebuie să fie pregătită, să nu jucăm cu politicul, să informăm bine cetăţenii despre necesitatea şi condiţiile implementării acestor proiecte, inclusiv despre modalitatea de rambursare a creditelor.
Emilia Usatâi, profesoară la Colegiul Pedagogic „M. Eminescu”:
„Locuiesc în satul Egoreni, în apropierea locului unde ar putea fi amplasată staţia de epurare. S-a spus că vrem opinia locuitorilor, dar totodată că vreţi-nu vreţi asta va fi. Atunci care este rolul nostru? Cineva a zis: „lăsaţi durabilitatea, este important astăzi să se construiască şi să fie”… Noi nu trebuie să trăim cu ziua de astăzi. Vreau să susţin durabilitatea proiectului prin promovarea efectelor staţii de epurare. Dar ce m-ar face să cred că cea ce se spune aşa va fi şi ca pe viitor să nu fie acele mirosuri ş.a.m.d.?”
Vasile Popuşoi, pensionar:
”O să mă refer puţin la starea lucrurilor privind salubrizarea oraşului Soroca. Se zice că „cel mai mare rău e deprinderea cu răul”, iată asta e o problemă mare, ne-am deprins cu acest rău şi se referă la toţi, de la mic la mare. Cum e scara noastră, blocul, curtea, strada unde locuim… Dăm vina de la unul la altul, am constatat asta în cadrul comisiei pentru salubrizare din care fac parte. Dar care este treaba noastră? Doar să privim? Trebuie să ne implicăm, să facem observaţie celor care nu respectă ordinea publică, să dăm exemplu. Strada este oglinda noastră, cine vine şi vede, mai ales intrarea oraşului din partea Cosăuţului, e foarte urât. Salubrizarea şi staţia de epurare sunt două probleme prioritare cărora trebuie de pus capăt. Mai puţină vorbă şi mai multă treabă”.
Doina Alexei, CRT Dacia:
”Sunt de părere că cetăţenii trebuie informaţi mai bine despre cum sunt utilizaţi banii din proiecte, dar şi despre persoanele implicate cu nume şi prenume. Asta i-ar responsabiliza şi mai mult pe cei implicaţi în implementarea proiectelor”.
Ala Taran, ONG „Casa Speranţelor”:
„Dacă e vorba de informarea cetăţenilor, nu trebuie să facem adunare generală, ci să meargă persoane competente în teren. Şi nu punem problema — trebuie sau nu trebuie? Îi convingem pe cetăţeni că trebuie construită staţia de epurare şi asta trebuie să o facă persoanele care ştiu bine subiectul, să aducă argumente. Trebuie să venim cu mai multe informaţii şi în presa locală, la televiziune, să nu ne limităm la audierile publice, unde, de regulă, vine o mână de oameni, aceeaşi de fiecare dată, dintre care unii transmit informaţia mai departe, alţii nu. Dacă facem audieri, să le facem aşa încât să fie cu rezultat, eficiente”.
Opiniile cetăţenilor au fost ascultate, iar la final primarul a opinat că aşteaptă susţinerea lor: „Să nu vorbim mult, dar să purcedem la treabă, cum ziceaţi, dar cu toţii. Aşa cum era statul nostru puternic, implicat de sus în jos. Trebuie cu toţii să ne implicăm: Guvernul, Consiliul, Primăria, întreprinderile şi mass-media”, a conchis primarul.