Conacul lui Ion Hăsnaş de la Sofia

0
645

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

La vreo 50 de kilometri de Soroca se află conacul fostei familii de boieri Hasnaş. Acesta se găseşte în satul Sofia, actualul raion Drochia, şi este una dintre fostele reşedinţe ale lui Ion şi a Elenei Hasnaş. Boierul, care este considerat întemeietorul satului, avea reşedinţa la Bucureşti, iar la Sofia obişnuia să vină cu familia în special vara pentru a se odihni şi ca să-şi vadă moşia.

Acesta era o fire cultă şi rafinată, avea studiile făcute la Viena şi deţinea mai multe moşii în Basarabia. Pe pământul său au venit să muncească ţărani din satele din împrejurimi, dar şi câteva familii de lipoveni. Astăzi în satul Sofia, botezat iniţial Anfisofca, sunt patru mahalale — Bădiceni, Mândâc, Strâmba şi Ruşi, care amintesc de originea primilor băştinaşi. Conacul ridicat la 1848 este unul discret, în comparaţie cu ale altor familii de nobili din Basarabia, iar stilul eclectic combină mai multe elemente din diverse stiluri arhitecturale, aşa cum era în vogă odinioară. Un element deosebit este turla de pe acoperiş, iar privirile curioşilor mai sunt captate şi de delfinii de pe faţadă.

Clădirea şi-a păstrat în mare parte aspectul iniţial, şi dacă din afară pare un conac fără mari pretenţii, atunci interiorul cu sobele de teracotă smălțuită, cu decor ornamental şi tavanul cu elemente deosebite ne vorbesc despre faptul că edificiul are şi o importanță artistică națională. După naţionalizarea conacului aici s-au aflat pe rând spitalul şi şcoala, iar din 1990 până în prezent se află muzeul satului. Muzeul a fost fondat de familia Babira, iar în fosta sală de gală a boierului, dar şi în încăperile de locuit acum sunt expuse sute de piese ce reprezintă istoria și cultura satului Sofia.


Articolul precedentO zi cu rudele în penitenciar (FOTO)
Articolul următorLitri de bragă, telefoane și cărți de joc confiscate de la deținuți (FOTO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.