Colinele de aur de la Văleni

0
643

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

În sudul republicii, la vreo 30 kilometri de oraşul Cahul se află o salbă de coline numite ştiinţific “aflorimentul de la Văleni”. În popor li se mai spune “Colinele de aur” datorită nuanţei gălbui-roşcate a argilei ieşite la suprafaţă. Sătenii s-au obişnuit deja cu ele, dar acestea atrag de departe atenţia călătorilor.

Datorită rocilor vechi apărute la suprafaţă “Colinele de aur” i-au intrigat pe mai mulţi cercetători care au descoperit aici vestigii geologice şi paleontologice care “vorbesc” despre fenomenele geologice ce au avut loc aici timp de milenii. Printre descoperirile făcute în aceste râpi sunt rămăşiţe scheletice ale unor mastodonţi, cămile, rinoceri şi alte vietăţi care s-au perindat pe aici.

Landşaftul inedit transformă satul într-o localitate cu privelişti deosebite, fiind una dintre cele mai vizitate atracţii din regiune datorită “Colinele de aur”, bunică-i care bate doba, Festivalului Etnofolcloric „Dulce floare de salcâm”, lacului „Beleu” sau Podului lui Petru Rareş.

Apropo despre aceste coline pomenea şi Petru Rareş, domnitorul Moldovei care până la accederea la tron era un negustor de peşte cunoscut în această regiune. Colinele şi râpele înfrumuseţate ici colo de vegetaţie creează o privelişte frumoasă, care poate fi admirată din primăvară până spre sfârşitul toamnei. De pe vârful colinelor se deschide un peisaj la fel de fermecător, de aici se vede lacului „Beleu” şi împrejurimile sale. Astfel “Colinele de aur” sunt o destinaţie deosebită pentru turişti şi o comoară “de aur” pentru cercetătorii care ar putea găsi încă multe vestigii la poalele acesteia.


Articolul precedentConacul şi parcul din Ţaul
Articolul următorCetatea Soroca – „eroina dronelor” (VIDEO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.