Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” la 75 de ani

0
369
Nicolae Botgros pe pragul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”

Sâmbătă, 24 octombrie, la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” din oraşul Soroca a avut loc o festivitate deosebită dedicată celor 75 de ani de la fondarea acestei instituţii de învăţământ. Elevii au amenajat o expoziţie prin care-şi prezentau catedrele, ba au amenajat şi un muzeu cu obiecte de odinioară, iar dansatorii i-au invitat la horă pe profesori şi pe veteranii de muncă ai colegiului. Printre oaspeţii sărbătorii s-au numărat foşti profesori şi colaboratori ai colegiului, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cum ar fi Mihai Mâţu, Vladimir Nicuţă, Marcel Buşan, Grigore Bucătaru, ş.a., deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Elena Bodnarenco, viceministrul Culturii Gheorghe Postică şi Nicolae Botgros, conducătorul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, în cinstea căruia a şi fost botezată această instituţie.

Pe Tamara Griţenco, directoarea Colegiului de Arte “Nicolae Botgros” am surprins-o în aşteptarea musafirilor şi din discuţia cu dumneaei am înţeles că profesorii şi elevii mai au încă multe planuri de viitor. “75 de ani ai Colegiului înseamnă că acum suntem abia la început, afirmă doamna Griţenco. Noi am obţinut o altă sintagmă, au fost puse în faţa instituţiei alte sarcini, de aceea noi suntem în evoluare şi dezvoltare permanentă. Chiar se merită să zicem că “A doua tinereţe a-nceput” fiindcă pe parcursul ultimilor 5 ani de zile noi am obţinut procedura de cartografiere a instituţiei în care s-a evaluat cu nota de “Bine”. Asta pentru noi este o mare bucurie chiar şi în condiţiile în care suntem. Dar eu socot că nu edificiul îl face pe om, ci factorul uman stă la toate lucrurile bune. Aşa că s-au elaborat curricule noi de studii, un şir de profesori au susţinut procedura de atestare pentru grade didactice, avem foarte mulţi elevi care sunt participanţi la concursuri, festivaluri, olimpiade şi ne-au adus bucurii cu obţinerea locurilor I, II şi III. Traiectoria noastră este spre înainte, spre bine şi spre speranţe” consideră directoarea Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”.

 

Istoria Colegiului de Arte “Nicolae Botgros” a început la 20 octombrie 1940 fiind iniţial Şcoală republicană de iluminare politică pentru pregătirea specialiştilor cluburilor săteşti şi bibliotecarilor. În 1944 a fost reorganizată în Tehnicumul de Bibliotecari, iar peste alţi zece ani a fost transformată în Şcoala republicană de iluminare culturală, primind mai târziu numele „Elena Sîrbu”. După anii ‘90 instituţia a fost redenumită în Colegiul Republican de Creaţie Populară, apoi în Colegiul Republican de Arte din Soroca iar din 2014 Colegiului de Arte i s-a conferit numele “Nicolae Botgros”.

Între timp fanfara anunţă că vin iarăşi oaspeţi, iar printre aceştia este şi fostul absolvent al colegiului, Nicolae Botgros. După care gazdele le fac o excursie prin colegiu oaspeţilor, iar un popas îl fac în una dintre sălile de studiu unde a învăţat Nicolae Botgros. Acesta îşi aminteşte şi astăzi cu drag de acele vremuri. “Amintirile sunt foarte mari dar emoţiile sunt astăzi şi mai mari, îmi spune Nicolae Botgros, conducătorul Orchestrei Naţionale “Lăutarii”. Intrând în Soroca le-am spus celor cu care veneam: mă simt că vin acasă, mă simt că vin la ai mei, am emoţii fiindcă… sunt acasă. Am intrat în clasa de istorie, apoi în cea de fizică, toate clasele care sunt aici îmi amintesc de lucruri frumoase. Am avut multe obiecte care atunci ne gândeam că sunt de prisos, dar în viaţă ne-au prins foarte bine. Mă bucură faptul că doamna directoare a adus Colegiul într-o stare cu mult mai bună chiar şi decât cum a fost acum câţiva ani. Se simte această reparaţie frumoasă şi o mână de femeie. Vreau să urez multă sănătate la tot personalul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”, iar elevii care învaţă aici să fie sârguincioşi, să nu piardă timpul degeaba” ţine să menţioneze maestrul.

Pe parcursul activităţii sale Colegiul de Arte din Soroca a fost condus de Nicolae Mîndrescu, Mihai Murzac, Simion Popa, Roman Petrovici, Grigore Zănoagă, Petru Moisei şi Tamara Griţenco. Printre cei peste 15 mii de absolvenţi ai colegiului sunt zeci de personalităţi din domeniul culturii cum ar fi, Nicolae Botgros, Lidia Bejenaru, Boris Rudenco, Ioana Căpraru, Gheorghe Şevcişin, Gheorghe Banariuc, Anatol Viţu, Tudor Tătaru, Teodor Negară, Antip Ţarălungă, Veniamin Apostol, Daria Radu şi mulţi alţii.

Concertul festiv a început cu discursurile conducătoarei colegiului şi a oaspeţilor de seamă, care au dorit să felicite cu prilejul “zilei de naştere a colegiului” pe profesori şi elevi. “Omul şi societatea umană în ansamblu, reprezintă apogeul creaţiei Divine. Omul există graţie a două elemente fundamentale, Cultura şi Educaţia. Dumneavoastră aici la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” din Soroca în mod armonios îmbinaţi aceste două elemente extraordinare date de Dumnezeu” a spus în discursul său Gheorghe Postică, viceministrul Culturii. Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca a menţionat că are o legătură aparte cu acest colegiu, chiar dacă nu a studiat aici. “Astăzi am avut nişte sentimente deosebite fiindcă mă leagă foarte mult sufleteşte de Colegiul de Arte, aici au muncit părinţii peste 30 de ani. Şi mama şi tata făceau parte din corpul ne didactic, pe vremea ceea era aşa o funcţie “Лаборант по оформлению спектаклей” (scenograf – traducere aproximativă) şi consta în a schimba geamurile după ce studenţii le stricau. Aşa că eu cam de mic fiind în perioada vacanţei cu tata pe aici, ştiam deosebirea între specialităţi după geamuri şi lăcate, care muze erau mai înaripate şi care mai puţin înaripate” şi-a amintit preşedintele raionului. Şi Elena Bodnarenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a amintit de succesele instituţiei. “Absolvenţii Colegiului de Arte sunt pe scenele micilor case de cultură, cum ar fi cea din Tătărăuca Nouă, dar şi pe marile scene ale lumii şi sunt aplaudaţi în picioare de toţi, de la simpli ţărani până la critici versaţi de artă” a subliniat parlamentara. După ce invitaţii şi-au încheiat discursurile a urmat un spectacol de zile mari, cu cântece şi dansuri prezentat de profesorii şi elevii Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”.

Articolul precedentO distincţie regală a ajuns în comuna Regina Maria
Articolul următorHai la cinema!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.