Colectivul Liceului „Constantin Stere” din Soroca a semnat o Declaraţie de Unire

0
126

Noi, cadrele didactice și auxiliare din Instituția Publică Liceul Teoretic ”C. Stere”, Soroca, urmaşii lui Constantin Stere, ne asociem Moțiunii de Unire cu România, votată de Adunarea Generală a Zemstvei din districtul Soroca de acum 100 de ani la 13 martie 1918, când sorocenii au fost printre primii care au votat Unirea Basarabiei cu România. Noi, ca reprezentanți ai intelectualității, avem menirea să ținem trează memoria înaintașilor noștri.

În virtutea faptului că suntem același neam, vorbim aceeași limbă românească, avem o istorie comună, avem personalități culturale comune; în virtutea faptului că în perioada interbelică cea mai mare dezvoltare s-a atestat în domeniul învățământului și culturii, ale cărei consecințe benefice se resimt și astăzi; în virtutea faptului că înaintașii noștri au votat unirea la Soroca pe 13 martie 1918 și la Chișinău pe 27 martie 1918 liber, cu entuziasm și neobligați de nimeni; în virtutea faptului că patronul spiritual al Liceului nostru a fost un mare patriot și luptător pentru revenirea Basarabiei la Patria – mamă; în virtutea dreptului și adevărului istoric avem dreptul și obligația morală să confirmăm și să continuam ceea ce au făcut înaintașii noștri. Fiind profesori, nu putem exclude din manuale istoria noastră comună, limba română, scriitorii, compozitorii și oamenii de cultură comuni. Considerăm că învățământul nostru trebuie să meargă într-un pas cu învățământul din România, unde sute de absolvenți ai Liceului nostru își continuă studiile. Noi, urmașii lui Constantin Stere, Pan Halippa, Simion Murafa, Paul Vataman etc., îndemnați de conștiința noastră, suntem chemați de istorie și de generațiile viitoare să ne pronunțăm în favoarea unirii. Vorbim românește, simțim românește și vrem să fim una cu frații noștri din spațiul românesc.

În acest an istoric, aflat sub semnul Marii Uniri, ne asociem Declaraţiilor de Unire cu Ţara-mamă făcute de conaţionalii noştri din Republica Moldova  și semnăm pentru UNIRE benevol, conducându-ne de propria conștiință în numele propriu și al copiilor noștri:

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Articolul precedentCentenarul Unirii este sărbătorit astăzi la Soroca (FOTO/VIDEO)
Articolul următorDe la Nistru pân’ la Tisa!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.