CITITORI informați — ALEGĂTORI conștienți

0
54

Dat fiind faptul că alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate după un nou sistem electoral, începând cu numărul de azi al ziarului lansăm proiectul cu genericul „CITITORI INFORMAȚI — ALEGĂTORI CONȘTIENȚI”. Proiectul are drept scop sporirea nivelului de informare şi conştientizare de către cetăţeni a procesului electoral în vederea ridicării nivelului de cultură politică şi a activismului civic la alegerile parlamentare şi locale din anul 2019.

Obiectivele proiectului sunt: creșterea nivelului de conștientizare a impactului și importanței participării la vot în cadrul activităţilor de educaţie civică organizate în perioada pre- şi postelectorală; încurajarea a 20 de tineri din raionul Soroca să promoveze activismul civic și valorile democratice în rândul semenilor lor şi motivarea lor de a decide în favoarea continuării studiilor în domeniul jurnalismului; dezvoltarea capacităţilor variantelor web si print a ziarului “Observatorul de Nord”, aplicarea inovațiilor în jurnalism pentru a menţine un dialog activ cu cititorul, a oferi informaţii corecte şi obiective, care ar permite alegătorilor să facă o alegere conştientă în cadrul scrutinelor electorale.

Categorii de beneficiari asupra cărora se aplică acţiunea: locuitorii raionului Soroca şi altor raioane din R. Moldova — cititori ai publicaţiei periodice “Observatorul de Nord”: circa 30000 vizitatori lunar ai paginii web Observatorul.md; circa 9000 de urmăritori pe rețelele de socializare: FB, grupuri odn, youtube; cetăţeni, în special tineri cu drept de vot, potenţiali alegători în cadrul scrutinelor electorale din anul 2019; reprezentanţi ai diferitor minorităţi etnice — locuitori ai raionului Soroca, cititori ai publicaţiei “Observatorul de Nord”; concurenţi electorali la alegerile parlamentare 2019; 20 de tineri doritori de a-şi dezvolta competenţe jurnalistice.

Analiza ultimelor scrutine electorale din Republica Moldova denotă faptul că gradul de educaţie electorală şi de cunoştinţe ale cetăţenilor cu privire la procedurile electorale şi modalităţile prin care ei se pot implica în luarea deciziilor publice este foarte scăzut. Lipsa informaţiilor, lipsa de încredere în candidaţii electorali, indiferenţa faţă de procesele politice şi neîncrederea în puterea propriului vot au fost identificate ca fiind cauzele de bază ce împiedică participarea populaţiei la alegeri. În special sunt pasivi tinerii, care ar trebui să perceapă alegerile ca pe un element foarte important, decisiv pentru viitorul republicii în general și a fiecărui cetățean în particular. Cu părere de rău, mulți dintre potențialii alegători, în special tinerii, sunt decepţionaţi de procesele politice din țară, nu au încredere în instituţiile publice, mulți din ei fiind insuficient de informaţi sau supuși influenței știrilor și informațiilor părtinitoare sau false, nu percep votul ca pe un instrument cu ajutorul căruia ar putea taxa politicienii care nu îndreptăţesc aşteptările lor.
Majoritatea campaniilor electorale au ca scop influenţarea votanţilor şi nu educarea lor, culegerea voturilor şi nu obţinerea lor. Pentru ca cetăţenii să participe la vot şi să voteze corect ei au nevoie de informare şi conştientizare, e necesar să li se explice în ce constă dreptul lor de a face alegerea, de ce este nevoie de a face o alegere și de ce este nevoie anume de a face o alegere corectă. În special e necesar să informăm populaţia în cadrul alegerilor parlamentare curente, când vom testa un nou sistem electoral. Votul mixt, două buletine de vot, lista de partide, lista candidaţilor independenţi din circumscripţia uninominală, la care se vor adăuga și două referendumuri consultative: privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi privind împuternicirea alegătorilor cu dreptul de a revoca deputaţii care nu-şi exercită atribuţiile vor face procesul de vot mai anevoios și numai un alegător bine informat va putea face alegerea corectă. Alegătorii trebuie să fie pregătiți pentru aceasta, să fie conştienţi, să facă singuri alegerea, fără să fie influenţaţi de diverşi factori. În special este foarte important să informăm tinerii, care nu deţin o experienţă electorală şi pot fi uşor influenţaţi și manipulați, dar care (tinerii) reprezintă un procent mic de participare la votare în raport cu alte categorii de alegători. În cadrul proiectului planificăm un şir de activităţi pentru a spori activismul civic al reprezentanţilor diferitor minorităţi naţionale, în special a romilor, care reprezintă un număr mare din locuitorii or. Soroca, însă nivelul lor de participare în viaţa socială este scăzut.
Astfel, Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” îşi propune să monitorizeze procesul electoral şi să ofere tuturor cetăţenilor, indiferent de limba vorbită, în special tinerilor, informaţii şi instrumente prin care vor putea participa la asigurarea unor alegeri cât mai corecte.

ULTIMA DECIZIE A PARLAMENTULUI ALES DUPĂ VECHIUL SISTEM ELECTORAL: Pe 24 februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare, vor avea loc şi două referendumuri consultative: privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi privind împuternicirea alegătorilor cu dreptul de a revoca deputaţii care nu-şi exercită atribuţiile. Decizia a fost aprobată cu voturile a 53 de deputaţi.

Disclamer: Materiale realizate în cadrul proiectului „Cititori informați — alegători conștienți”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare… Viziunile din materialele publicate în cadrul Proiectului nu reprezintă opinia sau poziția Agenției.


Articolul precedentPetru CIOBANU: „Viitorul fotbalului sorocean trebuie să aparțină tinerilor”
Articolul următorСемь раз информируйся, один раз голосуй
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.