Cine a spus că și satul Rădi-Cereșnovăț nu are cu ce și cu cine ieși în lume?

0
107

Chiar dacă satul Rădi-Cereșnovăț este situat la câțiva kilometri de centrul raional, nu putem afirma că localitatea este una activă din punct de vedere la relațiilor cu presa, ba dimpotrivă – la capitolul „abonare”, bunăoară, satul se află printre codașe. Cauzele acestei stări de lucru pot fi diferite și multe, inclusiv insuficienta putere de abonare a cetățenilor, dar și pierderea, într-un fel, legăturii dintre ziar și potențialii săi cititori.

Pentru a repara situația, localitatea a fost selectată sî participe în cadrul proiectului Educație mediatică pentru democrație, prima „rândunică” fiind o întâlnire a redactorului ziarului Observatorul de Nord și uneia dintre coordonatorii proiectului, Doina Alexei, cu un grup de activiști ai bibliotecii sătești, inclusiv elevii gimnaziului din localitate, reprezentanții administrației locale, dar și cititorii simpli.

În cadrul întâlnirii cei prezenți au fost instruiți cum să scrie o știre, cum să sesizeze o problemă, cum să scoată din anonimat personalitățile satului, cum să promoveze tradițiile locale și, nu în ultimul rând, cum să constriască legături reciproc avantajoase cu ziarul. Este semnificativ faptul că toți participanții la întâlnire, în special primarul satului Larisa Hâncu, și-au demonstrat dorința de a realiza în viață scopurile proiectului și de a demonstra întregului raion că satul Rădi Cereșnovăț are cu ce ieși în lume și că „dialogul” cu mass-media locală poate și trebuie să schimbe multe lucruri în bine.

Larisa Hâncu, primarul satului Rădi-Cereșnovăț: „Mulțumesc redacției pentru întâlnirea de astăzi și sunt convinsă că efectele acestei întâlniri nu se vor lăsa așteptate. Prin intermediul bibliotecii sătești, personal a doamnei bibliotecare Maria Cibotaru vom demonstra că acest proiect va schimba în bine viața satului”.

Nicolae Răilean, locuitor al satului: „Sunt un cititor fidel al Observatorului de Nord și îmi doresc ca despre satul nostru să se scrie mai mult or, avem oameni și tradiții despre care ar trebui să știe toată lumea”.

Amintim că proiectul „Educație mediatică prin democrație” este impelmentat de ziarul Observatorul de Nord, susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și sprijinit de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews. 

Dan Aolei


Articolul precedentAnul 2018 la Soroca este consacrat lui Savatie Baștovoi
Articolul următorFotografia zilei: “Patinoar” la Soroca Nouă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.