Cheiul Nistrului — în aşteptarea unui viitor european

1
47

251-OdN-090216logo_rubricaUn loc îndrăgit de mulţi soroceni pentru promenade este Cheiul Nistrului, zonă unde ar fi bine să aibă acces doar pietonii şi bicicliştii. Aici pot fi văzuţi adesea plimbându-se cuplurile tinere şi cele cu experienţă, copiii alături de părinţii lor, iubitorii de animale care-şi însoţesc patrupedele, găşti de prieteni ce s-au săturat să comunice doar prin internet. Unii dintre cei care se odihnesc în această zonă lasă şi semne ale trecerii lor pe aici, măcar ceva din urma lor să rămână, astfel că ambalaje multicolore, pungi din plastic, recipiente de băuturi alcoolice şi nealcoolice sunt elemente de “civilizaţie urbană” prezente pe chei. Acesta a rămas neglijat nu doar de orăşeni, dar şi de autorităţi, căci dacă faci o plimbare dintr-un capăt în altul vezi că nimeni nu s-a prea îngrijit de el: tufari crescuţi în voia lor, porţiuni mari neasfaltate în urma săpăturilor efectuate de ani buni, stâlpi plasaţi aiurea, zidul gata să se dărâme în unele locuri, stradă pietonală doar pentru Moskvici-uri, dar nu şi pentru Mercedes-uri şi lista ar putea continua.

Mihail Grabciuc, viceprimarul oraşului:
250416-OdN-592chei Grabciuc.jpgAr trebui să fie reparat şi curăţat, iar în loc de tufele acestea bătrâne vor fi sădiţi tufari mai mici sau trandafiri. Aş vrea să fie zonă pietonală tot cheiul Nistrului şi nu ar strica să avem şi o pistă pentru biciclişti.

Se pare însă că primăria are planuri serioase pentru cheiul Nistrului, pe care ar fi bine să le transpună şi în realitate. Deocamdată a început cu acoperirea cu prundiş a cheiului între cartierele fostei fabrici de articole tricotate şi Soroca Nouă. “Urmează să nivelăm, să punem prundiş alb până la parcul “Paradis”, apoi vom instala 30 de piloni pentru iluminarea acestei porţiuni. Sperăm să avem posibilitate anul viitor să asfaltăm această porţiune”, ne-a declarat viceprimarul oraşului, Mihail Grabciuc. Modernizarea iluminatului stradal pe întreg cheiul Nistrului este inclusă în proiectul „Undă verde, Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal”, despre care “Observatorul de Nord” a scris anterior. În Strategia de Dezvoltare Social Economică a oraşului Soroca (2015-2020) este inclusă şi reconstrucția zidului de protecție de pe chei, mai ales că acesta nu este doar un element arhitectural de înfrumuseţare, dar are şi rolul de a proteja oraşul de apele Nistrului în situațiile în care nivelul acestora se ridică prea mult.

 

Dorina Cotruţă, locuitoare a oraşului Soroca:
250416-OdN-591chei Cotruta.jpgAr trebui să fie finisat zidul, după cum era prevăzut, să fie iluminat, asfaltat, Nistrul curăţat şi să se întreprindă măsuri cu mirosul neplăcut din preajma cetăţii, să fie sădite flori şi cât mai multă verdeaţă.

La ambele consultări publice organizate în cadrul proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, dar şi la şedinţele COMUS Moldova, sorocenii au propus printre priorităţi amenajarea cheiului la fel cum se face în ţările Uniunii Europeane. Unii orăşeni spun că ar fi bine să se efectueze extinderea şi amenajarea cheiului de la Soroca Nouă până la poalele scărilor Lumânării Recunoştinţei, alţii aşteaptă restabilirea caldarâmului sau pavarea acestuia ori îşi doresc dezvoltarea navigării fluviale în scopuri turistice, după construcţia staţiei de epurare ş.a. “Se pot face multe dacă toţi sorocenii se vor implica şi eu observ că în ultima vreme orăşenii nu sunt indiferenţi, afirmă viceprimarul. Noi vrem să facem pe cheiul Nistrului aşa cum este în Bulgaria, România şi alte ţări, ca un agent economic să deservească un trenuţ care ar duce maturii şi copiii”. Şi dacă sorocenii sunt pentru, consilierii şi conducerea primăriei la fel, ce ne încurcă să avem un chei european din toate punctele de vedere?

Nicolae Cebotari, locuitor al oraşului Soroca:
250416-OdN-590chei Cebotari.jpgÎn primul rând, în loc de asfaltul bortelit trebuie pus pavaj, ar fi bine ca zidul să fie cel puţin reîmprospătat şi adus la un gust estetic, interzicerea trecerii maşinilor, primăria să pună la dispoziţia doritorilor biciclete, cum este în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău, şi să apară cât mai multe locuri de odihnă, cum ar fi un carusel sau un spaţiu amenajat contemporan pentru copii, la un preţ accesibil. În plus, se cere să fie curăţat şi râul Nistru.

Cheiul Nistrului pare fără străpân
Cheiul Nistrului pare fără străpân

banner-ro-12382-OdN-090316disclaimer-ro


Articolul precedentDodon? Năstase? Sandu? Leancă? Sau, poate, iarăşi Voronin?
Articolul următorTurişti la noi acasă
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

1 COMENTARIU

  1. Soroca este departe de viitorul european bardac ,mizerie haos avem la moment aici sintem condusi de oameni incapacitati de a face ceva in folosul cetatenilor avem un consiliu raional care se preocupa de interesele sale alesi dupa gradul de prietenie care habar n-au de faptul ca stau acolo si primesc 500 de lei de sedinta ca sa apere interesele oamenilor personal cunosc trei personaje cares HOTI ……………….. tre sa fii subnormal sa-ti bagi banii intr-o ripa plina de cloun str Renasterii ati iluminat-o si asfaltat-o BRAVO mai bine scrieti cum se stinge lumina pe str. Renasterii la 24 si stam in bezdna UNDE-S banii javrelor ca anul acesta am platit impozitul pe masina cu 500 lei mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.