Pensie specială: mai bine mai târziu decât niciodată

0
113

 Un vis mai vechi al deputatului român Eugen Tomac a prins contur – Parlamentul de la București a aprobat o lege prin care foştii deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol, Ilie Ilaşcu, Tudor Popa, Andrei Ivanţoc şi Alexandru Leşco, vor beneficia de pensii speciale din partea statului român.

Iniţiativa legislativă îi aparţine europarlamentarului PMP Eugen Tomac. Proiectul a fost depus încă pe timpul când Tomac lucra secretar de stat pentru românii de pretutindeni. „După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate. O iniţiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi Lege. Cei 4 cetăţeni români, condamnaţi în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de acum de o pensie de foşti deţinuţi politici. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoaşterea de către statul român a suferinţelor pe care pe nedrept le-au îndurat”, a scris Eugen Tomac.

Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României şi membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei… Alexandru Leşco a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale. Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare şi au fost eliberaţi în 2007. După eliberare, toţi cei patru eroi au fost decoraţi de către Preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.