Ambasadorul Daniel Ioniţă: BANI GRATIS ȘI BANI LUAȚI CU ÎMPRUMUT nu este una și același lucru

0
80

   Fiind invitat la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat că cetățenii trebuie să facă o distincție dintre banii gratis și banii lulați cu împrumut de Republica Moldova.

    „BEI oferă credite la dobânzi foarte avantajoase, mult mai avantajoase decât orice alt credit oferit de altcineva pentru proiecte de investiţii, proiecte de infrastructură. Totodată, FMI prin angajamentele asumate în dialogul cu Chişinăul oferă asistenţă bugetară, sunt bani luaţi la o dobândă avantajoasă, bani ce pot fi reambursaţi într-o perioadă lungă de timp. În presă tot ceea ce citim este despre un anume împumut ce vine dintr-o anume ţară, împrumut ce este prezentat drept unul suvernan, dar care are nişte condiţii ce nu are tocmai pozitive pentru Republica Moldova. Republica Moldova va trebui să returneze în plus faţă de împrumutul respectiv în următorii 11 ani circa 40 de milioane de euro numai în dobânzi”, a spus domnul Ioniță….

„Banii UE nu vor intra direct în bugetul de stat al Republicii Moldova, acesta este un lucru care a fost comunicat de către şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova. Pentru bugetul de stat, există nişte angajamente care au fost luate atât de Chişinău, cât şi de UE în ceea ce priveşte asistenţa macrofinaciară şi pentru debursarea tuturor tranşelor promise de UE Chişinăul s-a angajat să îndeplinească o serie de reforme şi o serie de condiţionalităţi. Spre deosebire de ceea ce au profitat să spună unele organe de presă care sunt specializate în manipulare, UE are contribuţie eseenţială ce se traduce în bani concreţi, granturi în special, care au fost oferiţi Republicii Moldova în domenii cheie.

Suma de 140 de milioane şi adaosul suplimentar de 87 de milioane şi care o parte dintre ei au ajuns în Republica Moldova prin instrumentele de sprijin puse de OMS”, adeclarat Daniel Ioniţă… „ România urmăreşte şi în continuare cu mare atenţie modul în care se desfăşoară reformele în Republica Moldova. Noi ne uităm cu mare atenţie în continuare la modul în care Chişinăul îndeplineşte respectivele angajamente. Acea asisteţă macrofinaciară dacă va ajunge la Chişinău tranşele respective vor însemna ados concret la bugetul de stat al Republicii Moldova, fondurile alocate în contextul pandemiei de COVID-19 nu vor ajunge direct în visteria Chişinăului, ci vor fi ajutate organizaţiile care luptă contra pandemiei”, a precizat diplomatul.

SURSA: TVR MOLDOVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.