Ce se poate întâmpla dacă, Doamne ferește, va exploda Centrala nucleară de la Zaporojie

0
1067
O explozie la centrala de la Zaporojie ar putea să fie provocată de tirurile armatei ruse, care amenință clădirile și reactoarele centralei. Centrala este în funcțiune, operată de specialiști ucraineni, dar sub controlul armatei ruse.

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia, arată o analiză a postului AlJazeera.

Atât Rusia cât și Ucraina se acuză reciproc de „terorism nuclear”, respectiv de atacarea centralei atomice care se află în prezent sub control rusesc. Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și printre primele zece din lume și produce jumătate din energia electrică consumată de Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică cere oprirea bombardamentelor în zonă, pentru a nu se ajunge în situația unui „dezastru nuclear”. Astfel, centrala construită după modelul sovietic are șase reactoare răcite cu apă, care funcționează cu Uraniu 235, fiecare cu o capacitate de 950 de megawați, suficientă pentru a alimenta 900 de locuințe într-un an.

Centrala de la Zaporojie se află la 550 km de Kiev și 200 de kilometri de Crimeea, peninsula anexată de ruși în 2014. De altfel, oficialii Energoatom, compania care o operează, au afirmat marți că rușii se pregătesc să o deconecteze de la rețeaua electrică ucraineană și să o lege de cea a Crimeei.

Rafael Mariano Grossi, directorul-general al Agenției internaționale – IAEA a declarat că toate măsurile de securitate au fost încălcate la centrală, „situația este extrem de gravă și de periculoasă” iar Agenția încearcă să trimită de câteva luni o echipă de inspecție.

Potrivit lui Michael Black, directorul centrului de Inginerie Nucleară de la Colegiul Imperial din Londra, cea mai mare grijă a experților este că prin întreruperea furnizării de energie electrică către Ucraina, la momentul conectării cu rețeaua din Crimeea, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică a reactoarelor, mai exact a răcirii lor. „Avem nevoie de curent pentru răcirea lor, atât timp cât generatoarele funcționează, totul va fi bine” a spus el.

Dacă se întrerupe răcirea reactoarelor, vor exploda

Experții consultați de AlJazeera susțin că, deși o explozie la centrală nu este certă, este posibilă, iar consecințele ar fi dezastruoase.

„Este dificil când avem de-a face cu factorul militar, dacă mai mulți factori catastrofali se însumează, se poate ajunge la o explozie. Este dificil să spunem dacă și cum s-ar putea întâmpla, depinde de cum s-ar putea produce explozia. Sunt îngrijorări cu privire la strctura exterioară de siguranță a reactoarelor, care ar putea fi afectată de o explozie din exterior, dar și cu privire la funcționarea în sine a reactoarelor, care trebuie răcite constant cu apă. Dacă răcirea este întreruptă, atunci combustibilul nuclear se va topi, se va crea o presiune puternică și totul poate să explodeze” a explicat profesorul Michael Black.

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizbil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer ” a explicat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Apoi, din cauza poziției geografice a centralei de la Zaporojie , un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei. Pentru că este situată în centrul Europei, indiferent cum va sufla vântul, tot vor exista oameni contaminați. Nu se pot face astfel de predicții la acest moment, dar riscul cel mai mare îl reprezintă activitățile militare din apropierea centralei.

„În unele cazuri, frica de radiații va fi mai periculoasă decât radiațiile propriu-zise, fie că vorbim despre valurile populației care fuge din zonă, ori spitalele supraaglomerate. Deci o mare problemă a guvernelor va fi tratarea unui număr mare de pacienți” a adăugat  MV Ramana, profesor la Universitatea din British Columbia.

SURSA; Protv.md

Articolul precedent10 lucruri interesante despre porumbei
Articolul următorPăzea, acei care nu respectă restricțiile privind controlul tutunului și fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice sunt în vizorul poliției.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.